If Skadeförsäkring

Fredagen den trettonde – en av tre tror på vidskepelse

Dela

Denna vecka är det dags igen för fredagen den trettonde. En av tre svenskar tror på någon form av skrock, enligt en ny undersökning som försäkringsbolaget If gjort bland 3 516 personer.

Fredagen den trettonde förknippas med otur för många. Skrockfulla idéer går oftast ut på att vissa beteenden eller möten skulle ge tur eller otur.

Nycklar på bordet, krossad spegel, gå under stegar och svart katt som går över vägen hamnar i toppen av listan bland dessa tankar, visar Ifs undersökning. På var och en av dessa företeelser anger en av sex personer att de för otur med sig.

Mer än var tionde svarar att de tror på turnummer. Nästan lika många tror att fredagen den trettonde är en otursdag.

- Även om de flesta människor generellt sett inte är särskilt skrockfulla idag så finns det ändå i bakhuvudet hos många att fredagen den trettonde är en otursdag. Går man och väntar på att något ska inträffa så kanske man ändrar sitt beteende och fokuserar på fel saker. Det blir som en självuppfyllande profetia, säger Åsa Thoft, kommunikationschef på försäkringsbolaget If.

Undersökningen visar på skillnad mellan män och kvinnor – 74 procent av männen tror inte på vidskepelse, medan motsvarande siffra för kvinnor är 58 procent.

Fredagen den trettonde inträffar ungefär var sjunde månad.

Fråga: Följande alternativ är exempel på vad man kan tro för tur eller otur med sig om man är vidskeplig. Vilka, om något, tror du på? (Flera svar möjliga)

 

 Alla

 Kvinnor

 Män

Att nycklar på bordet ger otur

16%

22%

10%

Att krossa en spegel ger otur

15%

22%

9%

Att gå under stege ger otur

14%

19%

10%

Att svart katt över vägen ger otur

14%

18%

9%

Att det finns turnummer

11%

14%

7%

Fredagen den trettonde ger otur

9%

11%

7%

Att gå på A-brunnar ger otur

8%

12%

4%

Att fälla upp ett paraply inomhus ger otur

6%

9%

4%

Att maskotar för tur med sig

5%

6%

4%

Att spilla salt ger otur

3%

3%

2%

Tror inte på något av detta

66%

58%

74%

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-16 november 2019 har sammanlagt 3516 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum