Svenska Basketbollförbundet

Fredrik Joulamo blir ny generalsekreterare för Svenska Basketbollförbundet

Dela

Den 46-årige Fredrik Joulamo går från sin tjänst som landslagsansvarig till generalsekreterare. – Jag är både glad och stolt då jag vigt mitt liv åt vår idrott. Jag ser fram emot detta uppdrag med både glädje och en stor portion ödmjukhet, säger Joulamo.

Det är en eldsjäl som kliver upp på posten som högste tjänsteman i det Svenska Basketbollförbundet. Fredrik Joulamo har en lång karriär inom basketen med coachuppdrag på nästan alla nivåer bakom sig, såväl i förening som i skolverksamhet. Med ett förflutet i FN:s fredsbevarande styrkor, utbildad jurist och som butiksägare i sportdetaljhandeln har Joulamo även utövat ledarskap utanför basketen.

Till Svenska Basketbollförbundet kom han i slutet av 2017 som landslagsansvarig och han har där genomdrivit flera förändringar. Han agerar tillförordnad generalsekreterare för tillfället, en titel som nu alltså permanentas. Parallellt inleds nu en process för att se över hur landslagsverksamheten ska organiseras framöver.

Processen startade i augusti och bedrevs tillsammans med ett rekryteringsföretag. Från styrelsen ledde en arbetsgrupp bestående av ordförande Susanne Jidesten, Tobias Frohm och Azuka Nnamaka processen.

–  En lång och gedigen process är till ända. Det är glädjande att så många kompetenta personer visade stort engagemang och nyfikenhet för Svensk Basket.  Nu är jag är otroligt glad för att Fredrik tar sig an uppdraget. Fredrik har en gedigen erfarenhet, en vilja till utveckling och den drivkraft som kommer att krävas de närmaste åren, säger Susanne Jidesten.

 Svensk Basket står inför en utmanande framtid där en strategi lagts fram med tydliga mål.

– Vi har mycket kul framför oss där vi måste utmana befintliga strukturer tillsammans i Svensk Basket för att nå förändring på riktigt. Vi behöver arbeta målinriktat och med stort engagemang framåt för att organisera oss och hitta det arbetssätt som ger oss förändringen, fortsätter Jidesten.

Fredrik Joulamo ser både möjligheter och utmaningar i sin nya tjänst.

– GS-rollen är speciell eftersom det är krävande både internt och externt. Internt har vi genomgått en generationsväxling på många sätt och det betyder att vi måste organisera oss annorlunda. Externt vill jag verka för ett klimat där alla delar av svensk basket drar åt samma håll på ett tydligare sätt. Vi som förbund har det största ansvaret i det, att öppna upp för dialog och se till att våra BDF och föreningar känner sig sedda och hörda. Vi har också en fortsatt utmaning i att bli fler som spelar basket längre i livet. Till sist vill jag lyfta vikten av att vi kommersiellt blir en attraktiv partner så att våra marknadsintäkter ökar, det är viktigt för sporten att kunna professionalisera mer, fortsätter Joulamo som skulle kunna tala mycket längre. Engagemanget är påtagligt.

BAKGRUND FREDRIK JOULAMO

Efter miltärutbildning som jägare i Arvidsjaur och FN-tjänstgöring i Bosnien läste Fredrik Joulamo till jurist i Lund där han även arbetade för IK Eos. Därefter butiksägare för Team Sportia samtidigt som han hade coachuppdrag bl a för Eos i SBL dam. Blev instruktör för RIG Luleå och sedermera head coach för LF Luleå i SBL herr. Varit head coach för DU18 och DU20-landslagen samt assisterande coach för herrlandslaget. Kommer från en tjänst som landslagsansvarig för Svenska Basketbollförbundet. Boendes i Habo med sambo och två barn.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Sverige vill avsluta EM-kvalet obesegrade3.2.2021 11:11:26 CETPressmeddelande

På torsdag kväll spelar Sverige den avslutande EM-kvalmatchen mot ett Montenegro som har kniven mot strupen. För motståndarna står en plats i EM på spel, för Sverige handlar det om att gå obesegrat och försöka knipa en toppseed i sommarens EM. - Jag får känslan av att folk tror att vi kan springa hem denna match enbart på talang och klass. Inget kunde vara mer fel, det vore att gravt underskatta konkurrensen på europeisk toppnivå, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Södertäljes Nina Baresso utses till Loka Hero28.1.2021 10:46:18 CETPressmeddelande

Stadsdelen Geneta är ett särskilt idrottssvagt område i Södertälje och det har varit särskilt svårt att engagera tjejer. Det ville Nina Baresso och Södertälje Basketbollklubb ändra på och startade därför basketträningar för tjejer. Satsningen kommer framöver att stöttas av Loka Heroes, och blir en del av Basket Gäris som startades av svenska basketstjärnan och WNBA-meriterade centern Amanda Zahui i Vårby.

Amanda Zahui söker baskethjältar i pandemin!20.1.2021 17:06:04 CETPressmeddelande

Initiativet Loka Heroes har alltid stöttat människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Just nu står sporten inför stora utmaningar. Därför söker nu Amanda Zahui tillsammans med Loka Heroes och Svensk Basket personer som gjort något extra inom basketen trots det svåra läget. Med initiativet LOKA Lockdown Heroes vill man sätta ljuset på dessa hjältar och lyfta deras engagemang för barn och ungdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum