Luleå stift, Svenska kyrkan

Fredrik ny kontraktsprost i Södra Lapplands kontrakt

Dela

Biskop Åsa Nyström har utnämnt Fredrik Juul att vara kontraktsprost i Södra Lapplands kontrakt. Han arbetar till vardags som kyrkoherde för Svenska kyrkan i Malå och Sorsele.

Fredrik Juul är ny kontraktsprost. Foto: Erik Kraft-Fängström.
Fredrik Juul är ny kontraktsprost. Foto: Erik Kraft-Fängström.

Kontraktsprosten är biskopens förlängda arm och biträder bland annat inom områdena ledning och tillsyn.

Fredrik Juul är till vardags kyrkoherde i Malå-Sorsele pastorat. Han studerade vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala och hade sin första tjänstgöring i Lycksele församling. Sedan dess har han också varit kyrkoherde i Vindelns församling och för Svenska kyrkan i Teneriffa.

– Jag ser fram emot att få bidra till att hjälpa församlingarna Södra Lapplands kontrakt till att vara kyrka i vår tid, säger Fredrik Juul.

Förordnandet gäller från och med 1 september 2021 till och med den 31 december 2024.

Södra Lapplands kontrakt
Kontraktet består av:

· Malå-Sorsele pastorat (Malå församling och Sorsele församling)
· Södra Lapplands pastorat (Dorotea-Risbäck församling, Lycksele församling, Stensele församling, Vilhelmina församling och Åsele-Fredrika församling)
· Tärna församling

Kontraktsprosten
En kontraktsprost har uppgifter med tydlig koppling till biskopens funktion och biträder henne bland annat inom områden som ledning och tillsyn. I Luleå stift finns sex kontrakt, det vill säga församlingar som ligger geografiskt nära varandra. I många fall fungerar kontraktet som ett samverkansforum för de anställda. Man ordnar till exempel gemensamma utbildningar.

Om kontrakten i Luleå stift

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Juul är ny kontraktsprost. Foto: Erik Kraft-Fängström.
Fredrik Juul är ny kontraktsprost. Foto: Erik Kraft-Fängström.
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Händerna upp i luften - nu är vi diakoner och präster!14.6.2021 14:04:18 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 13 juni tog 5 diakoner och 3 präster examen efter ett väldigt annorlunda studieår. Samtliga välkomnas nu till tjänst i flera av Luleå stifts församlingar. Det var händerna upp i luften och glada miner när studenterna tilldelades sina intyg i Luleå domkyrka. - Men samtidigt som det är ett slut på studierna så är detta också bara en början på en tjänst, säger Erik Ziewersson, som blir ny präst i Lycksele.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum