Göteborgs stift

Fredsdagen 8 maj: Framtidstro – fred, frihet, demokrati

Dela

Fredagen den 8 maj firas Fredsdagen i Göteborgs domkyrka. Firandet sker med ett digitalt program som omfattar föreläsningar, poesi- och musikframträdanden. Temat är demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Mellan den 3 och 23 maj visas dessutom utställningarna "Motstånd" och "Regler, aktivism och verk" i och utanför kyrkan.

(foto: Shutterstock)
(foto: Shutterstock)

Under år 2020 släcktes stora delar av världen ner. Vi i väst fick smaka på vad det kan innebära att leva i ett mindre fritt samhälle. Hur är det att leva under striktare former av ofrihet? Att ha en vardag präglad av miljökatastrofer, väpnade konflikter, förföljelse och annat som inskränker människors såväl fri- och rättigheter som möjligheter? Hur bygger vi framtidstro och ett samhälle som balanserar demokrati, fred och frihet?

Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Sensus studieförbund, Medieakademin och Innerstaden Göteborg arrangerar Fredsdagen 2021, med stöd av Levande Historia i Göteborg.

Digitalt program 8 maj

Framtidstro – fred, frihet, demokrati
föreläsningar, poesi- och musikframträdande

Poesi
Lina Ekdahl, poet

Föreläsningar
Fredrika Lagergren Wahlin, statsvetare och vicerektor Göteborgs universitet, styrelseledamot Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Per Svensson, kulturjournalist, mottagare av Frihetspennan 2020
Ingrid Lomfors, historiker och överintendent Forum för levande historia

Musikframträdande
Martin Bagge
, vissångare, författare

Konferencierer: George Braun, Judiska församlingen i Göteborg, och Maria Bergius, Domkyrkoförsamlingen i Göteborg

Tid: Lördag 8 maj 2021, kl 19.00
Plats: Digitalt via Facebook, från Domkyrkan i Göteborg
Programmet genomförs utan publik och kommer att kunna ses i efterhand på Facebook

Utställningar 3-23 maj

Motstånd, Domkyrkoplan

Utställningen Motstånd handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

Produktion: Forum för levande historia, inför Förintelsens minnesdag i år.

Regler, aktivism och verk, Domkyrkan

Reglerna finns där, både synliga och osynliga, bredvid och mittemot, utgör gränser och sträcker ut sig längs med tiden. Regler kräver uppmärksamhet oavsett hur de bestämts och av vem. Hur är det idag möjligt att bemöta det odemokratiska? En utställning som i några verk med konstens kraft belyser motstånd och aktivism både i handling och tanke. 

Curator: Ulla Mogren, konstnär.

Högstadie- och gymnasieskolor i Göteborg har bjudits in för att ta del av programmet och utställningarna samt att samtala om de intryck de fått med sig. 

Kontaktuppgifter:

Svenska kyrkan, Domkyrkoförsamlingen
Maria Bergius, maria.bergius@svenskakyrkan.se 031-731 61 55

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Stefan Eklund, stefan.eklund@bt.se

Jonsereds herrgård Göteborgs universitet
Lena Ulrika Rudeke, lenaulrika.rudeke@gu.se  031-786 54 15

Judiska församlingen i Göteborg,
George Braun, mail@georgebraun.com

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

(foto: Shutterstock)
(foto: Shutterstock)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Diakon- och prästvigningar med restriktioner8.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 13 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, sex till diakoner och en till präst. Med rådande pandemi-restriktioner om max 50 deltagare delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda in åtta personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. Vid gudstjänsten tas också en pastor emot för tjänst som präst i Svenska kyrkan.

109 kyrkor i Göteborgs stift delar på 62 miljoner för bevarandet av kulturarvet26.5.2021 10:15:38 CEST | Pressmeddelande

Sammanlagt 109 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 62 miljoner kronor under 2022-2023. Det är den Kyrkoantikvariska ersättningen KAE till restaureringar etc av kyrkor som fördelats över projekt i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum