Göteborgs stift

Fredsdagen i Göteborgs domkyrka 8 maj

Dela

Sedan 2015 uppmärksammas fredsdagen med ett öppet program i Göteborgs domkyrka. Den 8 maj i år kan du bland annat se en film om en av Förintelsens överlevare, lyssna till ett föredrag om antisemitism och uppleva romsk och judisk folkmusik.

Den 8 maj 1945 kom äntligen nyheten att det hade blivit fred i Europa. På gator och torg firade miljontals människor den efterlängtade dagen. Aldrig mer! var den rådande andan efter andra världskriget, då omvärlden fick upp ögonen för de fruktansvärda övergrepp som begåtts av den nazityska regimen.

PROGRAM 8 maj i Göteborgs domkyrka

Varje halv timma från kl 16.00
Visning av Monica Hirschs film Möte med förintelsens överlevare Sigmund Baum.

18.30-19.15
Antisemitismen: Om det längsta hatet och vårt korta minne. Jesper Svartvik, professor i religionsteologi, Lunds universitet. Inledning av biskop emeritus Per Eckerdal.

19.45-20.30
Konsert med Krilja och Salamander. Romsk och judisk folkmusik.

Fritt inträde.
Insamling till UNHCR.
Fika i kyrkan från 17.30.

Arrangörer: Svenska kyrkan, Sensus, Judiska församlingen i Göteborg, Innerstaden Göteborg och Göteborgs universitet.

Läs mer om fredsdagen på Göteborgs stifts webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/fredsdagen-i-domkyrkan-2018

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Nordisk interreligiös konferens, Healing of Memories, i Göteborg 9-10 april6.4.2018 09:05Pressmeddelande

Hot och våld mot Malmös judar har vi fått höra om gång på gång de senaste åren. Brandattentatet mot vår synagoga i Göteborg i december är ett exempel på att antisemitism inte är ett isolerat fenomen. Islamofobi drabbar på liknande sätt de muslimska minoriteterna i vårt land. Men det finns många goda exempel på försoning mellan de religiösa traditionerna och på motstånd mot rasismen. Rabbinen Moshe David HaCohen och imamen Salahuddin Barakat driver ett unikt projekt i Malmö för förståelse för judisk och muslimsk tradition. De båda medverkar i en workshop på konferensen Healing of Memories, i Göteborg 9-10 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum