Byggnads Väst

Fri hyressättning är inte socialdemokratisk politik

Dela

Just nu har regeringen tillsatts en utredning när det gäller fri hyressättning för nybyggda hyresrätter. Låt oss inte göra samma misstag med hyresrätterna som vi gjort när det gäller vinster inom vård och skola. Ett system med fri hyressättning på nyproduktion kommer leda till en ökad segregering och att ett fåtal människor kan göra sig själva rika på att vanliga människor behöver någonstans att bo.

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst
Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst

I mitt samhälle är boendet en mänsklig rättighet lika stark som rätten till skola och utbildning.

Det är grundläggande för att samhället ska bli stark och bygger på devisen att alla ska med. Då är bostaden en av grundstenarna för detta.

Som socialdemokrat har jag sett hur grundläggande detta var i partiets barndom, lika viktigt som bröd och kunskap. Det var ett avgörande steg för att minska den makt med vilken de välbesuttna kunde kuva de svaga genom att hota om vräkning.

Att bli bostadslös är nog en av de största skymfer och förnedringar vi har i dag. Och 2021 har vi ett ökande antal människor som bor på gatorna.

Detta är inte bara förnedrande för de som utsetts utan även en grund för kriminalitet och gängbildning.

Inga fler nyliberala experiment

Detta är några anledningar till att vi måst stoppa ytterligare ett nyliberalt experiment som leder till ett samhälle i obalans där de som har kan krama ut ännu mer pengar och få makt över de som inte har. Helt enkelt ett steg i fel riktning! Precis som vinster i välfärd och skola och försvagningen av arbetsrätten.

Tyvärr har ju vårt parti Socialdemokraterna varit med och startat utredningen tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Detta som en följd av Januariavtalet där de tvingats kompromissa.

Men lika lite som försämringarna av LAS är detta en socialdemokratisk politik.

Och som äkta socialdemokrat kan jag inte acceptera detta!  

TOMAS EMANUELSSON

Ordförande Byggnads Väst

Kontakter

Bilder

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst
Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst
Ladda ned bild

Om

Byggnads VästSvenska Byggnadsarbetareförbundet

Byggnads är fackföreningen för alla byggnadsarbetare. Tillsammans är vi över 104 000 starka, stolta och trygga medlemmar.
6 000–7 000 av dem har ett eller flera fackliga förtroendeuppdrag.

Som fackförening arbetar vi för bättre löner och säkrare arbetsmiljö. Vi förhandlar med arbetsgivarna om kollektivavtal och ordning och reda i byggbranschen samt ger våra medlemmar råd och stöd. Vi erbjuder våra medlemmar ett brett utbud av utbildningar och information, genom bland annat möten, studiecirklar och kurser.

För att nå våra mål engagerar vi oss också i arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik, näringspolitik och välfärdsfrågor. Byggnads strävar efter mångfald, jämlikhet och rättvisa.

Byggnads har elva regionala organisationer varav Väst är en av dem.
Byggnads medlemmar ingår i en av 199 medlemskretsar och kan genom den påverka sin fackförening.

Byggnads organiserar ett 80-tal yrkesgrupper och är det fjärde största fackförbundet inom LO.

Vi är händerna som bygger Sverige.

Följ Byggnads Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads Väst

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum