Fribeloppet återinförs – så mycket får du tjäna
- Vi har studenter som studerat i upp till två år som hittills inte har behövt tänka på fribelopp. Nu är fribeloppet tillbaka och det är viktigt att hålla koll, annars kan det bli en dyrköpt läxa. Samtidigt finns det stora möjligheter att jobba när man studerar trots fribeloppet. För en heltidsstudent på universitetet eller högskola kan man tjäna ca 17 900 kr i månaden under höstterminen, säger Sophia Beyer Rankila, tf. pressekreterare på CSN.
Stor okunskap bland studerande om fribeloppet
I en undersökning som CSN gjorde i vintras svarade en fjärdedel av studenterna att de inte alls vet vad fribeloppet är. Samtidigt arbetar drygt hälften av de studerande parallellt med studierna. Dessutom är det sju av tio studenter som inte vet om att inkomster från lägenhetsförsäljning och aktieförsäljning räknas in i fribeloppet.
Så mycket får du tjäna
Du kan ha inkomster upp till ett visst belopp samtidigt som du har studiemedel (lån och bidrag). Beloppet varierar beroende på om du tar studiemedel för heltids- eller deltidsstudier, samt hur många veckor du tar studiemedel för. En högskole-/universitetsstuderande som läser på heltid kan under en vanlig hösttermin på 17 veckor tjäna 107 602kr. Det bli i snitt 17 933kr i månaden under juli – december. En vanlig vårtermin på högskola/universitet är 23 veckor, då kan du istället tjäna 13 253kr/mån.
- Tänk på att sommarjobbet också räknas in i höstens fribelopp, om du får lönen utbetald i juli och framåt, säger Sophia Beyer Rankila.
Som inkomst räknas bland annat lön, a-kassa, föräldrapenning, försäljning av bostad och aktieförsäljning.
Det händer om du tjänar för mycket
Den som meddelar CSN att man tjänat för mycket får i första hand sitt studiemedel neddraget. CSN kontroller alltid inkomsten i efterhand. Om en student får för mycket utbetalt blir den återbetalningsskyldig och får då 30 dagar på sig att betala tillbaka hela den summa som hen inte hade rätt till. Dessa återkrav ligger i snitt på ca 20 000kr. Den som fått felaktigt utbetalt studiemedel kan också få problem att få studiemedel i framtiden och i värsta fall bli polisanmäld för bidragsbrott.
Slopat fribelopp under pandemin - så blev effekterna
I maj släppte CSN en rapport om effekterna av det slopade fribeloppet under 2020. Effekterna i korthet bland studerande med studiemedel:
- Inkomsterna ökade i genomsnitt med 19 procent.
- Andelen som arbetade inom vård och omsorg ökade med en procentenhet till 19 procent.
- Främst ökade andelen äldre med höga inkomster som sannolikt hade arbete som sin huvudsakliga inkomst.
- Andelen som översteg fribeloppet ökade från 7 till 14 procent varav 4 procent inte hade haft rätt till något studiemedel alls om fribeloppet funnits kvar höstterminen 2020.
- Kostnaden för reformen har beräknats till 800 miljoner år 2020.
Läs hela rapporten Effekterna av den slopade inkomstprövningen. Under 2023 släpper CSN en rapport om effekterna av det slopade fribeloppet 2021.
Nyckelord
Kontakter
Sophia Beyer Rankilatf Pressekreterare CSNCSN
Pressekreterare på CSN
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här22.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
Inkomst, utbildningsnivå och attityder viktigaste faktorerna bakom sämre återbetalning av studielån13.3.2023 07:30:00 CET | Nyheter
Personer med lägre inkomst, lägre utbildningsnivå och med låg vilja att betala är mest sannolika att inte betala tillbaka på sitt studielån. Det visar en ny artikel från CSN som tittat på återbetalningen från låntagare bosatta utomlands.
CSN publicerar årsredovisningen för 20228.3.2023 09:27:39 CET | Nyheter
CSN rapporterar sammanfattningsvis ett gott resultat under 2022 när myndighetens årsredovisning nu publicerats. Administrationen av det svenska studiestödet går bra med nöjda kunder och hög återbetalning. Kompetensförsörjningen och hanteringen av omställningsstudiestödet beskrivs dock som två utmaningar framåt.
Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum