Svenska Friidrottsförbundet

Friidrott i veckan: Fullmatad onsdag och lördag

Dela

Många svenska friidrottsstjärnor är i farten även denna vecka. Redan under onsdagen tävlar svenskar på Continental Tour-galor i Grekland, Finland, Spanien och Tyskland. På lördag väntar en Diamond League-tävling i USA och i helgen ska även ett stafett-SM avgöras i Göteborg.

Arenasäsongen är verkligen i gång för fullt. Här listar vi ett antal tävlingar som är värda att hålla koll på innevarande vecka.

Onsdag 25 maj

Hoppargala i Grekland

Thobias Montler (längd), Maja Nilsson (höjd) och Gabriel Wallmark (tresteg) ”smygstartade” redan häromdagen i Kalamata men nu är det allvar i den speciella hoppgalan i Aten-förorten Kallithea. Där får de dessutom sällskap av Fabian Delryd (höjd) och Rebecka Abrahamsson (tresteg).

Tävlingen avgörs redan i eftermiddag svensk tid med Delryds höjdtävling först ut klockan 15.00. Montlers längdtävling (där han återigen ställs mot Miltiadis Tentoglou) och Nilssons höjdtävling startar två timmar senare.

Arrangörens hemsida

Årets första finska GP-gala

Lova Perman, som i vintras satte juniorrekord inomhus på 800 m, springer sin specialsträcka klockan 17.50 och Sara Forssell ska med start 18.35 göra sin fjärde släggtävling på tolv dagar.

Arrangörens hemsida

Sundström åter på persarenan

"Meeting Iberoamericano" i Huelva är en tävling som Simon Sundström har fina minnen ifrån. I fjol slog han till med 8:21.50 på hinder, en tid som förde honom till OS i Tokyo.

I kväll är Simon tillbaka i Huelva med siktet inställt på 8:22.00, direktgränsen till VM i Eugene. Loppet startar 20.30 och med i Huelva är även Alexander Lundskog som springer 800 m en dryg halvtimme tidigare.

Arrangörens hemsida

Amb möter Vetter & Co 

Efter en krampkänning som fick honom att avbryta säsongspremiären i Doha testar Kim Amb ikväll igen. Detta i tyska Dessau där motståndet blir extremt tufft med bland andra Johannes Vetter och Jakub Vadlejch i startfältet. Spjutet börjar klockan 20.05.

Även 1500 m klockan 19.30 har svenskt deltagande i form av säsongsdebuterande Samuel Pihlström.

Arrangörens hemsida

Lördag 28 maj

Tre svenskar på Diamond League

På lördag är det återigen Diamond League-dags. Årets tredje deltävling går på blivande VM-arenan Hayward Field i Eugene, Oregon, och tre svenskar finns med i startlistorna: Mondo Duplantis (stav), Khaddi Sagnia (längd) och Carl Bengtström (400m häck).

Sportkanalen och C More direktsänder på lördag kväll med start kl 21.15.

Arrangörens hemsida

Kastargäng på Island

Islands Friidrottsförbund bildades 1947 och arrangerar på lördag en 75-årsjubileumstävling i Selfoss.

I slägga (start 14.00) blir det en mixad tävling med två kvinnliga och två manliga kastare och Sverige bidrar med våra aktuella ettor, Grete Ahlberg och Ragnar Carlsson.

Manlig diskus (start 16.15) bjuder på världskastare i form av Gudni Valur Gudnason, Sam Mattis och den svenska stjärnduon Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

Arrangörens hemsida

David Nilsson på Europacupen 10 000 m

I Pacé en mil nordväst om Rennes arrangeras årets upplaga av Europacupen 10 000 meter. Sveriges enda representant är David Nilsson. Det manliga B-heatet startar 18.5 och A-heatet 20.20. Heatindelningen av de 73 anmälda är ännu inte offentliggjord.

Europaförbundets hemsida för tävlingen

Arrangörens hemsida

Löpargäng i Belgien

På lördag avgörs även en tävling i belgiska Oordegem med sju svenskar i startlistorna. Intressantaste namnen är Simon Sundström (uppsatt på både hinder och 1500 m och valet styrs gissningsvis av hur det gått på hinder i Huelva tre dagar tidigare), Emilia Lillemo och Julia Samuelsson (båda hinder) samt Anna Silvander (800 m).

Arrangörens hemsida

28-29 maj

Stor stafetthelg på Slottsskogsvallen

Härhemma är det dags för årets första arena-SM, nämligen stafetterna för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner som genomförs på Slottsskogsvallen i Göteborg lördag-söndag.

Tävlingarna pågår klockan 13.00-18.00 på lördagen och klockan 10.00-16.30 på söndagen.

Friidrottskanalen sänder live båda dagarna

Arrangörens hemsida

Många svenska universitetsfriidrottare i farten

Utöver alla tävlingar som nämnts här ovan pågår universitetsfriidrottandet för fullt i USA. Mer information hittas HÄR på friidrott.se.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum