Svenska Friidrottsförbundet

Friidrottsgalan 2020: Duplantis Årets Friidrottare

Dela

Årets Friidrottare i Sverige heter Armand Duplantis. Efter dubbla världsrekord fick han den tyngsta utmärkelsen under Friidrottsgalan. ”Jag vill säga tack till Friidrottsförbundet, mamma, pappa och hela familjen - och även alla som supportade mig. 2020 var ett konstigt år men jag är jättetacksam för priset. Stort tack", sa Mondo på svenska i sitt tacktal i SportExpressens sändning.

Men det var inte bara Årets Friidrottare som delades ut. Här kommer listan på samtliga pristagare:

Årets prestation i landslaget: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Charlotta Fougberg, Ullevi FK (halvmaraton)
      Motivering Ståhl: 1:a i Finnkampen på 69.20 - som är ett världsresultat.
      Motivering Fougberg: 18:e på halvmara-VM (bästa svenska placeringen någonsin, 1:10:19 – personbästa, 3:a genom tiderna)

Årets genombrott i landslaget: Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI (5000m och 10 000m) och Amanda Holmberg, Lidköpings GIS (400m häck)
      Motivering Millán de la Oliva: Debutant i landslaget, suverän spurtseger på nytt svenskt juniorrekord (29:10.22) i Finnkampen och sedan 55:a i senior-VM halvmarathon på en tid (1:02:54) som är den bästa någonsin av en europeisk junior.
      Motivering Holmberg: Finnkampens superskräll: Kvalade in i laget som SM-trea men sänkte sedan personbästat med nästan 1½ sekund ned till 56.98 och vann med över sekunden!

Årets prestation Finnkampen: Carl Bengström, Örgryte IS (400m häck) och Angelica Bengtsson, Hässelby SK (stav)
      Motivering Bengtström: Prickade in årets formtopp perfekt, förbättrade personbästa med halvsekunden till 49.69 (7:a genom tiderna) och vann överlägset.
      Motivering Bengtsson: Nytt årsbästa 4.73 vilket innebar nytt Finnkampsrekord hela 12 cm högre än hennes egen ett år gamla tidigare toppnotering.

Årets prestation i Friidrotts-SM: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Erika Kinsey, Trångsvikens IF (höjd)
      Motivering Ståhl: Världsresultat som vanligt: 68.74, vann med fyra meter.
      Motivering Kinsey: 1.95, högre på SM har bara Kajsa Bergqvist och Emma Green hoppat.

Årets prestation Folksam GP: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Khaddi Sagnia, Ullevi FK (längd)
      Motivering Ståhl: Världsårsbästa 71.37 i Sollentuna, dessutom 68.10 i Karlstad.
      Motivering Sagnia: 6.76 i Karlstad, 6.44 i Sollentuna och 6.75w i Göteborg, obesegrad.

Årets tränare: Johanna Vikström
     Motivering:
     Johanna började sin tränarbana 2014 men har ändå hunnit etablera sig som en av Sveriges främsta kastcoacher karaktäriserad av att i sin roll vara tydlig, metodisk och långsiktig. Med GIH-examen och Certifierad coach-utbildning som bakgrund flyttade hon 2018 till Växjö med ambitionen att vid Pretationscentrum Kast utvecklas som tränare. En utveckling som sedan gått rekordsnabbt senast illustrerat av att Johanna hade tre aktiva med i årets vinnande Finnkampslag: Frida Åkerström, Viktor Gardenkrans och Emma Ljungberg. Tre kastare med vitt skilda bakgrunder som alla ändå hade sina i särklass bästa år hittills i karriären 2020!

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum