Svenska Friidrottsförbundet

Friidrottshelgen: Mängder av högintressanta starter på lördag

Dela

"Allting på en gång" – så kan man sammanfatta den kommande lördagseftermiddagen. Här listar vi helgens friidrottshöjdare.

Diamond League, Birmingham

Lördagen bjuder bland annat på säsongens andra Diamond League-tävling, den brittiska DL-galan som normalt gått på OS-arenan i London men som den här gången är utlokaliserad till Birmingham. Fem svenska namn i startlistorna: Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus, Khaddi Sagnia i längd, Sarah Lahti på 5000 m och Michaela Meijer i stav.

På friidrott.se publiceras på lördag förmiddag en speciell förhands för galan, som kommer att direktsändas kl 15-17 av SVT1 och SVT Play.

Göteborgsvarvet

På hemmaplan är Göteborgsvarvet det i särklass största evenemanget med drygt 42 000 anmälda i tävlingens comeback i full skala efter de två coronaåren. Första startgruppen med eliten ger sig iväg kl 13.00.

I årets lopp ingår inte SM men den svenska eliten representeras ändå av Mustafa Mohamed och Hanna Lindholm. Ja, i anmälningslistorna hittar man även Samuel Russom som ju dock  så sent som i söndags  slog till med 2:09 på dubbla distansen.

Arrangörens  live-resultatsida

Varvet kommer i år att live-streamas av GP på gp.se. Sändningen startar kl 12.45 och hänger i till cirks 19.00.

Lag-SM-kval i Täby

På lördag arrangeras även den andra kvalmatchen till Lag-SM. I söndags i Jönköping  kvalade Mölndal (män) och MAI (kvinnor) in och nu ska alltså de två sista platserna i finalfältet i Uppsala den 21 juni besättas.

Totalt sju lag deltar i vardera matchen och sex klubbar är representerade i båda: Huddinge, Lidingö, Tjalve, Tureberg, Västerås och Örebro. De kompletteras bland männen av Hammarby och bland kvinnorna av arrangörsklubben Täby.

Första start på Tibblevallen klockan 11.30 och sedan följer cirka sju timmars tävlande.

Arrangörens  live-resultatsida

5000 m för alla på Stadion

På lördagseftermiddagen är det också premiär för en ny tävling: ”Hoka Spåret 5000m” på Stockholms Stadion. Tävlingen startar 15.30 och innehåller fyra heat med deltagare på hela skalan från bandebuterande motionärer till absolut svensk elit.

I startlistorna för A-heatet som startar kl 17.30 hittar man namn som Emil Danielsson, Mohammadreza Abootorabi och Emil Blomberg plus norske Magnus Tuv Myhre (28:04 på 10000 m i april) och danska junioren Joel Ibler Lillesø (7:48 på 3000 m inomhus i Sollentuna i vintras).

Tävlingens hemsida

Tävlingen kommer live-streamas på  Spårvägens instagram-sida

Mångkamp i Ljungby

I helgen inleds också den nationella mångkamspssäsongen på numera traditionellt sätt med ”Ljungby Mångkampen”. Den gäller också som observationstävling för NM-mångkamperna (som i år inte omfattar bara juniorer och ungdomar utan även seniorer) som går i Finland om tre veckor.

Tävlingens hemsida

Arrangörens  live-resultatsida

Stort kastargäng i Halle

Apropå vårtraditioner så tillhör kastfestivalen ”Hallesche Wurfertage” i tyska Halle den kategorin. Sverige har skickat stora trupper till många upplagor av tävlingen och 2022 är inget undantag med 30-talet namn i anmälningslistorna. Bland dessa finns seniortopp som Fanny Roos (kula, möter bl a IVM-medaljörerna Dongmo och Ealey) och Ragnar Carlsson (slägga, möter fyra man med pers på 74-77 meter) men också JVM-aktuella tonåringar som Leo Zikovic (kula) och Leo Bystedt (slägga).

Det blir två intensiva tävlingsdagar där seniorerna kör alla sina grenar på lördagseftermiddagen från kl 12.45 och fyra timmar framåt.

Arrangörens  live-resultatsida

Lokala  TV-bolaget MDR-livesänder  seniortävlingarna lördag eftermiddag från kl 12.40.

Team Tregaro i Grekland

Yannick Tregaros träningsgrupp är på läger i grekiska Kalamata och passar då på att testa formen vid lördagens traditionella gala ”Papaflessia”. Planen är att Thobias Montler och Tilde Johansson springer 100 m samt att Maja Nilsson hoppar höjd.

Tävlingarnas ”prime time” infaller klockan 17-19.

Tävlingens hemsida

Hetsig lördag - lugnare söndag

Väldigt mycket sker på lördag eftermiddag. Söndagen blir dock betydligt lugnare eftersom det är bara Ljungby, Halle och Göteborg (Lilla Varvet) som pågår över två dagar.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum