Svenska Friidrottsförbundet

Friidrottshelgen: Tre svenskar i DL-premiären – och mycket mer

Dela

Armand Duplantis, Fanny Roos och Kim Amb tävlar i fredagens Diamond League-premiär i Doha. Här serveras en översikt gällande friidrottshelgen i stort.

Nu drar arenasäsongen igång på fullaste allvar med den första av årets Diamond League-tävlingar i Doha på fredag. Tre svenskar är med och tävlar– Armand Duplantis, Fanny Roos och Kim Amb – och på friidrott.se publiceras under fredagen en mer detaljerad ”tittarguide” för galan med de viktigaste klockslagen, svenskarnas motstånd och övriga förväntade höjdpunkter. SVT2 sänder från 18.00 och SVT Play redan från 17.20.

Kastarna samlas i Bålsta

Det är inte bara Diamond League som startar den här helgen. I Bålsta drar kastarnas ”Viking Throwing Tour” igång med Vårkastet som samlar stora delar av den svenska kasteliten. Seniorerna tävlar på lördagen (då Friidrottskanalen live-sänder), juniorerna och ungdomarna på söndagen.

För seniorerna ser släggtävlingarna särskilt intressanta ut: I manliga ställs Hässelbys Ragnar Carlsson mot brittiske 76m-mannen Chris Bennett och i kvinnliga är det ”litet SM” med Hammarbys Grete Ahlberg, Motalas Sara Forssell, Spårvägens Eleni Larsson och Upsalas Kajsa Wennberg.

Vårkastets hemsida

Friidrottskanalens sändning

Lag-SM-kval i Jönköping

Apropå SM genomförs på lördag i Jönköping den första av årets två Lag-SM-kvalmatcher (den andra går nästa lördag i Täby). I Jönköping tävlar Växjö, Mölndal och Linköping med både manliga och kvinnliga lag och har för män sällskap av IF Göta och Högby och för kvinnor av MAI och Hovslätt.

Arrangörens sida för startlistor och live-resultat

Vinnande lag på söndag i Jönköping för resp män och kvinnor kvalar in till Lag-SM-finalen som går i Uppsala den 21 juni.

I helgen genomförs även matcher i lägre divisioner i Ljungby på lördag och Lerum på söndag.

Information om årets Lag-SM och Svenska Friidrottscupen

10 000 m i London

Ute i Europa rullar maratonvåren vidare med lopp i bl a Köpenhamn, Riga och Genève. "Copenhagen Marathon" har samlat runt tusentalet svenska deltagare. Men samtidigt smyger också den europeiska arenasäsongen igång:

Traditionella ”Night of the 10 000 m PB’s” i London på lördag kväll har visserligen inte Europacupstatus det här året men ändå är ett gäng av våra bästa anmälda med ambitionen att springa fort: Hässelbys Sarah Lahti, Ullevis Suldan Hassan, Högbys David Nilsson och Keep Ups Mohammadreza Abootorabi.

Tävlingens hemsida

Mästerskapstider i USA

I USA:s universitetsfriidrott har man nått fram till mästerskapsperioden som inleds – och för dem som inte kvalar in till "Regionals" avslutas – med de ”gruppmästerskap” som kallas ”Conference”. Den här helgen har vi svenska deltagare i åtminstone 14 sådana mästerskap:

T ex Lisa Gunnarsson på ”Southeastern”, Wilma och Julia Nielsen på ”Missouri Valley”, Ivar Moisander på ”Pac-12”, Joel Bengtsson på ”Sun Belt”, Emilia Sjöstrand på ”Mountain West” och Axelina Johansson på ”Big 10”.

I helgen avslutas också high school-säsongen för Spårvägens diskuskasterska Emma Sralla som efter sina 56.39 i ”District” och 54.10 i ”Region” nu på lördag tävlar i ”State”, dvs mästerskapen för hela delstaten Texas.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum