Region Uppsala

Frikort via digital brevlåda införs 1 september

Dela

Region Uppsala inför digital brevlåda för högkostnadsskydd inom öppenvård och viss tandvård från 1 september 2022. Patienter som har digital brevlåda hos Kivra eller Min myndighetspost kommer nu att få sitt frikort digitalt.

– Patienten behöver inte göra något, den som är ansluten till Kivra eller Min myndighetspost får automatiskt frikortet till den digitala brevlådan, berättar Sharon Fernandez Vega, förvaltningsledare e-frikort, Resurscentrum. Det här innebär att patienten får sitt frikort snabbare, det finns tillgängligt inom 48 timmar istället för att det tar upp till en vecka med vanlig post.

Digitalisering som förenklar
Region Uppsala är först i landet med att införa digital brevlåda för frikort.
– Det här är en del av regionens arbete med att införa fler digitala tjänster. Digitala frikort förenklar inte bara för patienten utan minskar också det administrativa arbetet inom regionen. Eftersom patienten får sitt frikort direkt när gränsen för högkostnadsskyddet är uppnådd blir det färre återbetalningar som måste hanteras. Idag är återbetalningar en tidskrävande hantering för verksamheten, berättar Sharon Fernandez Vega.

– Det finns också risk att patienten missar möjligheten att få återbetalning om man inte vet när gränsen för högkostnadsskyddet är uppnådd. Med det digitala frikortet har patienten alltid enkel tillgång till denna information. Digitala frikort betyder även att kostnaderna för utskrifter minskar, och sist men inte minst så bidrar detta till att minska regionens miljöpåverkan, avslutar Sharon Fernandez Vega.

Vanlig post vid behov
De patienter som inte har digital brevlåda får frikortet skickat till sin folkbokföringsadress som tidigare. Om en patient vill få frikortet skickat med vanlig post trots att det har skickats digitalt, kontaktar patienten Patientfaktura via mejl eller telefon, se kontaktuppgifter nedan. Patientfaktura kan skriva ut frikortet och skicka det till patientens folkbokföringsadress.

Kontakter

Patientfaktura
E-post: patientfaktura@regionuppsala.se
Telefon: 018-611 02 20
Telefontid: Måndag – fredag: 9.00–12.00

Sharon Fernandez Vega
Förvaltningsledare ersättning och listning
Telefon: 018-611 62 11

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 30 september30.9.2022 15:36:35 CEST | Nyheter

Sänkt pris på Movingokort på sträckan Uppsala-Västerås Priset på Movingo 30 dagars-kort på sträckan Uppsala Västerås ska sänkas till 1 500 kronor. Det beslutade trafik- och samhällsutvecklingsnämnden. Idag betalar resenärerna på sträckan enligt Mälardalstaxan, det vill säga 2 420 kronor. Nu har Region Uppsala och Region Västmanland kommit överens om att justera priset neråt, så att prisskillnaden mot bussresor minskar. Syftet är att prissättningen ska vara logisk, och att resenärerna ska fördela sig mer jämnt mellan tåg- och bussalternativet när de reser mellan länen. Det nya priset 1500 kronor är ett enhetspris, som gäller för sträckorna Västerås-Uppsala, Västerås-Ransta och Morgongåva-Uppsala och avser vuxna, fullbetalande resenärer. Motsvarande sänkning kommer att göras för 30-dagarsbiljett med reducerat pris. Förbättrat resultat för Trafik och samhälle Biljettintäkterna för kollektivtrafiken har börjat återhämta sig efter pandemin. Det framgår av trafik- och samhällsutvecklingsnämn

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 29 september 202229.9.2022 13:53:25 CEST | Pressmeddelande

Akuten får ny apparat för skiktröntgen Cirka 14,8 miljoner kronor satsas på att akuten ska få en helt ny röntgenapparat, en så kallad CT (datortomografi, eller skiktröntgen). Projektet går nu vidare till genomförandefas av ombyggnationen. Detta efter ett beslut av fastighets- och servicenämnden. Bild och funktionsmedicinskt centrum (BFC) utför undersökningar och behandlingar med hjälp av röntgen. CT, i dagligt tal skiktröntgen, är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. Årligen utförs cirka 24 000 akutbegärda CT-undersökningar med den röntgenapparat som redan finns. Men verksamheten upplever, enligt tjänsteutlåtandet, behovet av ytterligare en röntgenapparat som stort då BFC inte lever upp till de förväntade ledtiderna som finns mot akutmottagningen. Idag sker CT-undersökningar på röntgenavdelning en bit ifrån akuten. Tanken med den nya apparaten är att den ska placeras direkt på akutmottagningen, för kortare ledtider och ett bättre flöde. Ti

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 26 september26.9.2022 16:27:05 CEST | Pressmeddelande

Försämrad prognos för Akademiska efter tertial 2 Akademiska sjukhuset förutspår ett underskott på minus 500 miljoner kronor för 2022. Det framgår av den ekonomiska rapporten till och med augusti, som föredrogs för sjukhusstyrelsen. Detta är en försämring jämfört med 120 miljoner kronor jämfört med föregående prognos och totalt 300 miljoner kronor sämre än den beviljade budgeten på minus 200 miljoner kronor. Bland annat har kostnaderna för inhyrd personal och vård av dömda ökat. Vissa nationella läkemedelsrabatter har också avslutats, vilket gett kostnadsökningar. Prognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 8 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet prognostiserar ett plusresultat på 41 miljoner kronor. Inhyrning av personal ska minska – beslut om åtgärdsplan Användningen av hyrpersonal vid Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ska minska. Nu ska en åtgärdsplan för nedtrappning tas fram, med det långsiktiga målet om hyrstopp. Det beslutade sjukhusstyrelsen. En

OneMed blir ny tredjepartsleverantör till Varuförsörjningen26.9.2022 08:00:09 CEST | Pressmeddelande

Efter lagstadgad offentlig upphandling står det nu klart att det blir OneMed Sverige AB som kommer att få det framtida uppdraget att leverera förbrukningsartiklar till sjukvården och tandvården i Region Uppsala, Region Dalarna, Region Sörmland, Region Västmanland och Region Örebro. Uppdraget gäller i sju års tid (4+1+1+1) från den 1 oktober 2023, men införandet kommer att ske succesivt i regionerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum