Umeå kommun

Frisk och fri blir årets eldsjäl 2020

Dela

Under internationella frivilligdagen korades organisationen Frisk och fri Umeå till Årets eldsjäl. Priset delas ut av Andreas Lundgren (S), ordförande för individ- och familjenämnden.

Anna Åhlander regionansvarig för Frisk och fri Umeå
Anna Åhlander regionansvarig för Frisk och fri Umeå

—Årets pris går till en förening som under lång tid hjälpt människor i en situation då livet är som svårast. Frisk och fri har gjort avgörande insatser för många som kämpar med ätstörningar och det är med stolthet vi vill uppmärksamma dem, säger Andreas Lundgren(S), ordförande individ- och familjenämnden.

—Det känns jättefint att vi fått den här utmärkelsen, våra volontärer gör ett viktigt arbete inom vår förebyggande och kunskapsspridande verksamhet. Vi har även ett stödjande arbete där volontärerna med personligt och medmänskligt engagemang stöttar personer med ätstörningar och deras närstående. Som förening fortsätter vi kämpa för ett samhälle utan ätstörningar. Stort tack till de som nominerat oss, säger Anna Åhlander som är en av två regionansvariga på Frisk och fri Umeå.

Vanligtvis delas priset ut under firandet av Internationella frivilligdagen. I år blir det däremot inga offentliga arrangemang på grund av coronapandemin.

Internationella frivilligdagen

Årets utmärkelse

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

Ätstörningar drabbar inte bara enskilda personer, de drabbar hela familjer och hela samhället. Via ett starkt och outtröttligt engagemang stöttar Frisk och fri både sjuka och anhöriga i kampen mot en sjukdom som ofta bekämpas i det tysta. Via stödgrupper, mentorer och öppna träffar, genom telefon, chatt och mejl, hjälper föreningen drabbade att fortsätta orka kämpa. Frisk och fris lokalavdelning i Umeå är riksföreningens nordligaste avdelning och tar ett stort ansvar i norra Sverige för kampen mot ätstörningar.

Om utmärkelsen Årets eldsjäl

Priset Årets eldsjäl har delats ut sedan 2003. Tanken med priset är att uppmärksamma en förening eller organisation som på olika sätt utmärkt sig och gjort betydande insatser för invånarna Umeå kommun under året som gått. Varje år tas förslag/nomineringar emot till priset från föreningar och personer. Utifrån förslagen utses en pristagare. Priset tilldelas en organisation/förening som är öppen för så många som möjligt i kommunen. Årets eldsjäl får förutom äran och ett diplom också en check på 10 000 kronor.
 

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande i individ- och familjenämnden
andreas.lundgren@umea.se, 
070-330 63 24

Anna Åhlander
regionansvarig Frisk och fri Umeå
umea@friskfri.se
076-866 20 01

Ida-Maria Hallberg
fritidskonsulent
Föreningsbyrån
ida-maria.hallberg@umea.se
070-611 25 65

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Åhlander regionansvarig för Frisk och fri Umeå
Anna Åhlander regionansvarig för Frisk och fri Umeå
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Pandemin präglade året som slutade på plus27.1.2021 14:21:58 CETPressmeddelande

Den pågående coronapandemin satte sin prägel på verksamheternas arbete under stora delar av förra året med åtgärder för att minska smittspridning, minska oro och värna arbetsmiljön. Vid årets slut redovisade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ett överskott på 13,8 miljoner kronor. Detta främst beroende på färre elever än budgeterat inom gymnasieverksamheten, i första hand på introduktionsprogrammen, samt att flera arbetsmarknadsåtgärder inte har kunnat startas upp på grund av pandemin.

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum