Friskis&Svettis

Friskis får fart på barnen med Röris

Dela

Åtta av tio svenska barn får för lite motion och Sverige ligger sist bland de nordiska länderna, enligt WHO. Därför fortsätter Friskis&Svettis arbetet med att minska stillasittandet och locka fram rörelseglädje hos barn. I 17 år har rörelseprogrammet Röris fått barn över hela landet att skaka loss, pulstoppa och slappna av i skolor och hemma. Nu har det blivit dags för den åttonde upplagan, Röris 8!

Under 2003 haglade larmrapporterna om ökande barnfetma vilket fick Friskis att fundera på vad som kunde göras för att vända utvecklingen. Barn- och ungdomsträning har alltid legat Friskis&Svettis varmt och hjärtat, men nu krävdes något som nådde fler barn som inte var så aktiva på fritiden eller i en idrottsförening. Svaret blev Röris som i 17 år har fått över 40 000 pedagoger att inspirera barn över hela landet till rörelse.

Inte snacka utan göra
Röris är främst tänkt att användas inom skolan som korta eller långa pauser under dagen då barnen tillsammans med den vuxne får dansa och röra sig men också lära sig att slappna av för att bryta stillasittandet på lektionerna. Att locka fram rörelseglädje i tidig ålder är en investering livet ut.

– Här måste vi vuxna vara förebilder. Inte snacka, utan göra. Röris passar barn mellan 6 till 10 år och programmen görs tillsammans. Det funkar precis lika bra att köra hemma, säger Nina Forsberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis.

Uppskattade pauser
Friskis&Svettis var i början ganska ensamma om att inspirera med rörelsepauser i klassrummet, men idag är det många som förstår betydelsen av att bryta av med rörelse av olika slag eller så kallade brainbreaks. Och pauserna uppskattas inte bara av barnen.

– Också lärarna upplever att de blir gladare och piggare, samma sak som barnen säger Nina Forsberg.

Röris är ett omtyckt stöd ute i skolorna där den fysiska aktiveringen faller på pedagogerna. Med det lekfulla rörelseprogrammet är det enkelt att stimulera barnen till fysisk rörelse som är kul för de allra flesta.

Rörelse med olika syften
Precis som i de tidigare Röris-programmen innehåller Röris 8 en variation i musik och rörelse med olika syften. Det finns så klart fortfarande pulshöjande inslag, men minst lika viktiga är de lugnare inslagen med fokus, balans och nedvarvning.

– Även barn behöver sänka tempot ibland och hitta fokus. Något vi ser ett ännu större behov av idag än för 17 år sedan. Vi försöker att få till en helhet utifrån barnens behov, säger Nina Forsberg.

Du hittar Röris på Friskis&Svettis hemsida: https://www.friskissvettis.se/Rorisochminiroris/Roris

 

Nyckelord

Kontakter

Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se, +46 76 320 32 60

Bilder

Om

Friskis&SvettisFriskis&Svettis har över 575 000 medlemmar fördelade i 160 ideella idrottsföreningar. I Sverige finns 109 föreningar, resterande finns i Norge och övriga Europa.
Runt 14 000 ideella ledare, tränare och övriga funktionärer ser varje vecka till att vi kan erbjuda lättillgänglig och lustfylld träning av hög kvalitet för alla.

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum