Friskis firar påsk med unga i fokus

Dela
Påsklovstider innebär lite extra utrymme att testa nya aktiviteter. Den digitala tillvaron har stark dragningskraft med spel och umgänge via skärm. Ofta väldigt roligt, men också väldigt stillasittande. Runt om i landet bjuder därför flera av Friskis föreningar in barn och tonåringar för att låta dem testa på träning i olika former.

Känner du någon som riskerar att helt fastna bakom skärm under lovet? Som kanske varit nyfiken på träning, men aldrig hittat dit? Flera av Friskis&Svettis föreningar satsar på aktiviteter för unga under lovet. Friskis Södertälje är ett exempel.

– Med påsken kommer våren, kanske en nyväckt energi och längtan efter att röra på sig. I Södertälje bjuder vi alla under 18 år på träning under lovet. Förutom vanliga pass anordnar vi även aktiviteter som klättring, styrketräning och påskäggsjakt i samband med ett familjefys-pass, säger Malin Holmqvist, verksamhetschef Friskis&Svettis Södertälje. 

Enligt siffror från WHO ligger Sverige i botten när det gäller andelen skolbarn som är tillräckligt fysiskt aktiva, det vill säga rör sig minst 60 minuter om dagen. Det vill Friskis ändra på. Och så här resonerar Friskis Västerås, som under påsklovet också erbjuder gratis träning för alla upp till 18 år, samtidigt som de fyller på utbudet med roliga och åldersanpassade aktiviteter. 

– Vi vill bidra med en meningsfull aktivitet för den som vill, och kanske behöver. Det är inte alltid lätt att vara tonåring, förväntningarna från omvärlden ökar och kanske också kraven man ställer på sig själv. Då är det skönt att hitta sin grej i träningen. För redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi människor mår. Vi blir gladare och det känns enklare att hantera vardagens bekymmer, säger Sarah Nääf, verksamhetschef Friskis&Svettis Västerås.

När Friskis, med hjälp av Ungdomsbarometern, tittat närmare på relationen till träning i gruppen tonåringar svarar 62 procent att den mest avgörande faktorn för att vilja träna, är att det ska vara roligt. Att träningen ska finnas nära till hands är också viktigt. 

– På Friskis jobbar vi ständigt med att fila ner trösklar till träning och rörelse. Vi vet till exempel att många tonåringar söker träningstips på youtube, därför finns vi där med träningsinspiration på Friskis vis. Några av klippen har visats över 50 000 gånger, vilket ger en härlig hint om att de uppskattas, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis

För info om påskaktiviteter på din ort, kontakta Friskis&Svettis lokalt.

För mer info

Friskis digitala träningsinspiration för dig som är tonåring https://www.friskissvettis.se/chill-charge-challenge

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Friskis&Svettis
Friskis&SvettisMänniskor i alla åldrar utgör Friskis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 156 ideella idrottsföreningar, varav 104 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin grej inom träningen. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum