Friskis ser trendbrott i svenskarnas motionsvanor

Dela

Svenska folket rör sig mindre under corona-pandemin är före. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Friskis&Svettis låtit göra. Samtidigt finns ambitionerna där, 43% planerar att träna mer under 2021. ”Nu står det och väger, ska den fysiska aktiviteten sjunka ytterligare eller få ett livsviktigt lyft?” säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.

Foto: Thomas Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

På söndag den 24 januari har det gått ett år sedan det första coronafallet landade i Sverige. Friskis&Svettis har under året anpassat verksamheten och följt utvecklingen av svenskarnas motionsvanor.

En undersökning som gjordes under våren 2020 visade att yngre i högre uträckning rörde sig mer medan äldre blivit mer stillasittande. Den nya undersökningen som avser perioden oktober till december 2020, visar att alla åldersgrupper rört sig mindre. Nästan var tredje (32%) uppger att de tränat mindre jämfört med föregående år. Unga (18-29 år) sticker ut på så sätt att de i högst utsträckning svarat att det rört på sig mycket mindre.

– Jag tror att många står och väger nu när det gäller träning. Det finns en osäkerhet kring hur man kan och bör träna. Goda vanor är sköra. Det innebär att den här typen av ganska små trendbrott kan ge ringar på vattnet över tid. Inte minst när vi nu ser förändringar i ungas träningsvanor, säger Susanne Jidesten.

De senaste siffrorna är en stark signal om att rörelse måste prioriteras och att vi behöver fortsätta att vara kreativa för att hitta nya vägar framåt. Friskis fortsätter att utveckla verksamheten för den nya verkligheten med mer träning individuellt, mer utomhus och mer digitalt.

– Även om träningen gick ner något under slutet av förra året vet vi att svenska folket vill träna. Siffrorna visar att 43 procent planerar att träna mer eller mycket mer i år än förra året. Det är en längtan som vi jobbar stenhårt för att möta. Jag är så imponerad över alla som hittar sin pulshöjning i en tuff tid. Vi måste fortsätta att peppa och inspirera varandra, säger Susanne Jidesten.

FAKTA FRÅN UNDERSÖKNINGARNA

  • En tredjedel, 32%, uppgav att de tränat mindre under Q4 2020 jämfört med samma period föregående år.
  • De allra yngsta (18–29 år) är den grupp som i högst utsträckning svarat att de tränat mycket mindre (16%).
  • Män är de som har hållit i sina vanor i störst utsträckning, 49% har rört sig lika mycket jämfört med kvinnor där 40% uppger samma sak.
  • Många planerar att träna mer 2021. 33% något mer och 10% mycket mer.
  • 44% planerar att fortsätta som vanligt 2021.


Undersökningarna är genomförda i samarbete med Kantar Sifo genom frågor till en slumpmässigt rekryterad webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. 1449 intervjuer genomfördes under fältperioden 7–10 januari 2021 med frågan "
Hur mycket rörde du på dig i motionssyfte under perioden oktober till och med december, 2020 (Q4) jämfört med föregående år". 1331 intervjuer genomfördes under fältperioden den 11–14 december 2020 med frågan "Hur mycket planerar du att träna under 2021 jämfört med 2020?".

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta gärna:
Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se, 076-320 32 60

Bilder

Foto: Thomas Carlgren
Foto: Thomas Carlgren
Ladda ned bild

Om

Friskis&SvettisÖver en halv miljon människor utgör Frikis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 159 ideella idrottsföreningar, varav 107 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin rörelseglädje. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum