Friskis&Svettis

Friskis&Svettis och Röda Korset ska främja den svenska folkhälsan tillsammans

Dela

Två av Sveriges största organisationer, Friskis&Svettis och Svenska Röda Korset, har inlett ett samarbete för att främja den svenska folkhälsan. Samarbetet kommer sträcka sig över en längre period och inledningsvis fokusera på att förbättra den fysiska och psykiska hälsan hos äldre och isolerade.

Tillsammans engagerar Friskis&Svettis och Svenska Röda Korset nästan 700 000 personer i Sverige. Med insikten att den svenska folkhälsan har försämrats i samband med bland annat coronapandemin och att organisationerna har kapacitet att göra stor skillnad tillsammans har ett omfattande samarbete inletts.

– Att coronapandemin har påverkat den psykiska och fysiska hälsan bland svenskar är ingen hemlighet. Människor som redan tidigare lever isolerade liv, bland annat äldre, har blivit ännu mer isolerade på grund av de restriktioner som råder. Genom vår gemensamma räckvidd, kunskap och kraft vill vi ge allmänheten de verktyg som behövs för att öka det psykiska och fysiska välmåendet, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.

Samarbetet inleds under hösten med en rad olika initiativ, bland annat framtagandet av korta filmklipp och aktivitetsblad med rörelse- och balansövningar i syfte för att öka äldres fysiska aktivitet. Vidare kommer Svenska Röda Korset erbjuda Friskis&Svettis-funktionärer- och medlemmar digitala första hjälpen-utbildningar samt möjlighet att köpa första hjälpen-kuddar, hjärtstartare och förbandsväskor till rabatterade priser. Syftet är att stärka den svenska motståndskraften och öka kapaciteten att stötta samhället vid kriser.

– Även om vi skiljer oss åt i våra dagliga verksamheter så bygger Röda Korsets och Friskis&Svettis grundidéer på samma fundament – ideella krafter, öppenhet och ökat välbefinnande. För oss båda handlar det om att vara med och bidra till något meningsfullt och viktigt, i detta fall människors välmående, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.

Samarbetet syftar till att främja folkhälsan och stärka den svenska motståndskraften.

Nyckelord

Kontakter

Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, 076 320 32 60
susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se

Isak Hellerup, pressekreterare Röda korset, 073 801 67 82
Isak.Hellerup@redcross.se

Bilder

Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis. Bild får användas i redaktionella sammanhang.
Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis. Bild får användas i redaktionella sammanhang.
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekretera Röda Korset. Bild får användas i redaktionella sammanhang.
Martin Ärnlöv, generalsekretera Röda Korset. Bild får användas i redaktionella sammanhang.
Ladda ned bild

Om

Friskis&SvettisÖver en halv miljon människor utgör Frikis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 159 ideella idrottsföreningar, varav 107 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin rörelseglädje. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum