Arbetsmiljöverket

Frisör- och livsmedelsbranschen inspekteras i EU-gemensam insats

Dela

Fler än hälften av de anmälda arbetssjukdomar som drabbar livsmedelstillverkare och frisörer beror på belastningsskador. Nu gör Arbetsmiljöverket ett 160-tal inspektioner inom de två branscherna, i ett gemensamt EU-projekt med fokus på ergonomi.

Bagare är ett av de yrken som ingår i branschen livsmedelstillverkning vilken granskas i ett EU-gemensamt projekt. Även frisörbranschen granskas under våren.
Bagare är ett av de yrken som ingår i branschen livsmedelstillverkning vilken granskas i ett EU-gemensamt projekt. Även frisörbranschen granskas under våren.

”Friska arbetsplatser belastar rätt” är ett gemensamt EU-projekt. I Sverige har två branscher valts ut: livsmedelstillverkare och frisörer/barberare. Mellan 15 mars till 30 juni genomför Arbetsmiljöverket omkring 160 inspektioner spridda över hela landet.

Arbetsmiljöverkets statistik visar att över hälften av de arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan och som drabbar livsmedelstillverkare är orsakade av biomekaniska faktorer, det vill säga skador som belastar kroppen, exempelvis muskler och leder. Det beror ofta på ensidigt repetitivt arbete eller manuell hantering. Även frisörer och barberare, som jobbar mycket med ensidigt repetitivt arbete, är drabbade. Räknat i antal personer handlar det om 721 livsmedelstillverkare och 94 frisörer som anmält arbetssjukdom till Försäkringskassan 2016-2020. 

Arbetsolyckor

Livsmedelstillverkare är dessutom långt mer utsatta när det gäller arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Drygt 4 000 anmälningar har gjorts inom livsmedelsframställningen. Det kan handla om fallolyckor eller förlorad kontroll av maskin, verktyg eller utrustning till exempel. Anmälda arbetsolyckor bland frisörer är ovanligt.

Förebygga skador

– I samband med inspektionerna går vi på djupet kring det som rör ergonomin på arbetsplatserna. Arbetsgivaren behöver i sitt systematiska arbetsmiljöarbete ta med bedömning av risk för belastningsskador som en naturlig del, så att ingen riskerar att bli sjuk av sitt arbete, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Inspektörerna undersöker om arbetsgivaren gjort någon belastningsergonomisk riskbedömning och ställer frågor om hur arbetet planeras.

Viktigt ta paus

– Vi tittar på om det finns utrymme för frisörer att ta paus mellan kunderna. Om arbetstagare inom livsmedelstillverkning har tillgång till rätt utrustning och om kan man i så fall ställa in den så att det passar individen. Det är viktigt att arbetsgivaren sett till att arbetstagarna har kunskap om hur man förebygger belastningsskador, säger Annika Schmidt, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Brister

Visar det sig att det finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet kring ergonomin får företaget ett inspektionsmeddelande. Om bristerna inte rättas till så kan företaget beläggas med vite. Vårens inspektioner kommer sammanställas i en nationell rapport.

Fakta

Friska arbetsplatser belastar rätt /Healthy Workplaces Lighten the Load är ett treårigt program med syfte att förebygga belastningsbesvär i arbetet i hela EU. I Sverige inspekteras frisör-/barberare och livsmedelstillverkningsbranschen.

Läs mer på av.se:

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/inspektioner-utredningar-och-kontroller/inspektion/aktuella-inspektioner/belastningsergonomiska-risker/

Anmälda arbetssjukdomar till Försäkringskassan: livsmedelframställning 2016-2020

(andel av antal anmälda arbetssjukdomar)

Biomekaniska faktorer 64 procent

Fysikaliska faktorer 11 procent

Psykosociala faktorer 8 procent

Industriella faktorer 6 procent

Biologiska, kemiska faktorer 4

Övriga faktorer 7 procent

Anmälda arbetsolyckor till Försäkringskassan med sjukfrånvaro: livsmedelsframställning 2016-2020*

(andel av antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro)

Fall av person 21 procent

Belastningsolycka 15 procent

Skada av verktyg 14 procent

Skada av maskin 11 procent

Skada av transportanordning/fordon 9 procent

Skada av slag mot föremål 8 procent

Ras, eller fall av föremål 6 procent

Övrigt 17 procent

Anmälda arbetssjukdomar till Försäkringskassan: frisörer/barberare 2016-2020

(andel av antal anmälda arbetssjukdomar)

Biomekaniska faktorer 51 procent

Industriella faktorer exempelvis hårvårdsprodukter 39 procent

Kemiska faktorer 3 procent

Biologiska faktorer 1 procent

Psykologiska faktorer 1 procent

Övriga faktorer 4 procent

Källa Arbetsmiljöverket

*)Frisörer/barberare har få anmälda arbetsolyckor, statistik saknas därför

Kontakt: Annika Schmidt, projektledare Arbetsmiljöverket, 010-730 91 41

Presstjänsten, Arbetsmiljöverket, 010-730 91 55 media@av.se

Nyckelord

Bilder

Bagare är ett av de yrken som ingår i branschen livsmedelstillverkning vilken granskas i ett EU-gemensamt projekt. Även frisörbranschen granskas under våren.
Bagare är ett av de yrken som ingår i branschen livsmedelstillverkning vilken granskas i ett EU-gemensamt projekt. Även frisörbranschen granskas under våren.
Ladda ned bild

Om

Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket
Svetsarvägen 12
171 41 Solna

010-730 91 55http://www.av.se

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. 

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum