Umeå kommun

Fristående skolor erbjuds teckna avtal för modersmålsundervisning

Dela

Elever i förskoleklass och grundskola har tidigare kunnat få modersmålsundervisning via kommunens kompetenscentrum för flerspråkighet oavsett om man går på en fristående eller kommunal skola. Den kostnadsfria tjänsten avslutas 1 juli 2020 och istället kan fristående skolor teckna avtal med kommunen och fortsätta få modersmålsundervisning som förut. Fristående skolor som inte tecknar avtal får istället ersättning, ett så kallat tilläggsbelopp.

– För att även fortsättningsvis ge elever goda möjligheter till kvalitativ modersmålsundervisning har de allra flesta fristående skolor valt att teckna avtal med Umeå kommun, säger Moa Brydsten (S), ordförande i nämnden.

För- och grundskolenämnden har beslutat att för modersmålsundervisning i förskoleklass och grundskola betalas ett tilläggsbelopp på 7 914 kr/elev och år för budgetåret 2020 till de fristående skolor som inte tecknar avtal.

Bidraget utgår för de elever som deltar i modersmålsundervisning och grundar sig på den kommunala verksamhetens genomsnittliga kostnad för modersmålsundervisning i förskoleklass och årskurs 1-9. Ersättningen lämnas per elev och omprövas årligen utifrån motsvarande föregående års kommunal kostnad.


Bakgrund:

För- och grundskolenämnden beslutade i slutet av 2019 att avsluta kostnadsfria tjänster. Detta i enlighet med en kammarrättsdom om att Umeå kommun istället ska betala ekonomisk ersättning till fristående skolhuvudmän för undervisning i modersmål för de elever som har rätt till modersmålsundervisning.

https://via.tt.se/pressmeddelande/fria-nyttigheter-till-fristaende-huvudman-avslutas-1-januari-2020?publisherId=1422393&releaseId=3267610

Kontakt efter sammanträdets slut kl 12.00
Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Lena Riedl (M)
vice ordförande
070-206 93 00
lena.riedl@umea.se

Nasteho Lander (V)
2:e vice ordförande
073-055 74 28
nastehoali.lander@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum