Umeå kommun

Fritidsbanken tilldelas Umeå kommuns miljöpris 2019

Dela

Umeå kommuns miljöpris 2019 går till Fritidsbanken, en verksamhet som gör det möjligt att låna fritidsutrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, med mera. Alla får låna och allt är gratis. Dessutom är all utrustning som Fritidsbanken lånar ut skänkt till verksamheten.

Prismotiveringen lyder:

”Årets miljöpris går till en aktör som kombinerar social och ekologisk hållbarhet på ett sätt som ligger i tiden. Fritidsbanken öppnar upp för att alla invånare, oavsett ekonomiska förutsättningar, ska kunna ta del av utrustning för en aktiv fritid. Samtidigt som de möjliggör att gamla prylar får ett nytt liv”.

Fritidsbankens verksamhet fungerar ungefär som ett bibliotek där man kan låna utrustning för att prova på en aktivitet, exempelvis under ett skollov. Utöver att skapa förutsättningar för medverkan i fritidsaktiviteter är verksamheten positiv ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom utrustning som redan producerats används om och om igen.

– Det är otroligt roligt att få ta emot detta pris och ett kvitto på att vår verksamhet har betydelse för Umeå. Bara under 2019 har hittills 45 000 produkter lånats ut. Det innebär att en stor grupp människor har fått möjlighet att utöva idrott och fritidsaktiviteter som de annars inte skulle ha haft möjlighet att prova på. Det ger både positiva hälsoeffekter och bidrar till att inkludera människor i samhället, säger Johanna Vilhelmsson, Fritidsbankens samordnare i Västerbotten. 

Miljöpristagare 2019: Fritidsbanken Umeå

  • Åsa Ögren, ordförande i Västerbottens Idrottsförbund
  • Johanna Vilhelmsson, Fritidsbankens samordnare i Västerbotten, samt VD Idrottsservice AB
  • Christer Thomasson platsansvarig Fritidsbanken Umeå

Mer information
Johanna Vilhelmsson
Fritidsbankens samordnare i Västerbotten
070-743 11 84
johanna.vilhelmsson@rfsisu.se

Marie-Louise Rönnmark
Ordförande
Kommunfullmäktige
Umeå kommun
070-655 64 84
marie-louise.ronnmark@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fritidsbanken tilldelas Umeå kommuns miljöpris 2019. Från vänster: Marie-Louise Rönnmark, Åsa Ögren, Johanna Vilhelmsson och Christer Thomasson.
Fritidsbanken tilldelas Umeå kommuns miljöpris 2019. Från vänster: Marie-Louise Rönnmark, Åsa Ögren, Johanna Vilhelmsson och Christer Thomasson.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum