Umeå kommun

Fritidsnämnden höjer aktivitetsstödet för föreningar

Dela

Fritidsnämnden höjer aktivitetsstödet för föreningar med en krona, till 14 kr, per deltagare och deltagartillfälle. Aktivitetsstödet får också samma bidragsberättigade ålder, 7–20 år, för de båda inriktningarna idrott och kultur.

– Det känns helt rätt att höja aktivitetsstödet, det ligger rätt i tiden då många föreningar har det kämpigt. Vi kan göra den här höjningen inom ram vilket känns bra i de här tuffa tiderna, säger Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande. 

Nivån på aktivitetsstödet har sedan 2007 legat på 13 kronor per deltagare och deltagartillfälle. Nu höjs summan med en krona, till 14 kronor. Totalt innebär höjningen en ökad kostnad för fritidsnämnden på en miljon kronor vilket ryms inom fritidsnämndens budget.  

– Från och med i år har vi nya bidragsregler, det känns som ett naturligt steg att nu kunna höja aktivitetsstödet för föreningarna, säger Lennart Johansson (M), vice ordförande i fritidsnämnden. 

Beslutet grundar sig på den bidragsutredning som nyligen genomfördes. För att skapa mer långsiktighet och flexibilitet i föreningslivet ligger tyngdpunkten på årliga stöd i stället för kortsiktiga, projektorganiserade bidrag. Det ska ge bättre förutsättningar för föreningslivet att utveckla den verksamhet som bedrivs. 

Då fritidsnämnden i stor utsträckning vill fokusera på att stötta målgruppen barn och unga beslutades att bidragsberättigad ålder, 7–20 år, ska gälla för båda inriktningarna, idrott och fritid. Tidigare har inriktningen fritid sträckt sig från 7 till 25 år. 

Mer information:

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se 

Lennart Johansson (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-330 37 45
lennart.johansson@umea.se 

Stefan Hildingsson
fritidschef
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum