Dramaten

Full aktivitet på Dramaten på Kulturnatten

Dela

Dramaten öppnar hela huset under årets Kulturnatt, som går av stapeln lördagen den 23 april klockan 18.00-24.00. På Lilla scenen visas Andreas T Olssons monolog Sufflören och i Thaliahuset är det full aktivitet hela kvällen.

Stora scenen, Dramaten. Foto: Hans Malm.
Stora scenen, Dramaten. Foto: Hans Malm.

Kostymavdelningen finns på plats i Dramatenbaren och berättar om sitt arbete, på Stora scenen kan publiken följa bygget av scenografin till pjäsen Natthärbärget där även skådespelare Hampus Hallberg testar sin nyskrivna monolog Prologen. Det blir guidade visningar av huset och Virtual reality-visning av scenografier.

–Vi hoppas att många, både våra trogna gäster och nya besökare, hittar till oss under kvällen för att få en glimt av teaterns värld och magi, säger Åsa Peterson, tf. kommunikationschef.

Café Pauli och Marmorfoajén har öppet hela kvällen och serverar, förutom cava, vin, öl och alkoholfria alternativ, Pintxos & cocktails. Om vädret tillåter öppnas terrassen med utsikt över Nybroviken. Även Restaurang Frippe håller öppet hela kvällen.

Nedan följer alla program under kvällen.

Sufflören av och med Andreas T Olsson 
Lilla scenen, kl. 18.30 – 20.00
Exklusivt tillfälle att se den näst sista föreställningen av Andreas T Olssons hyllade monolog. Sufflören är Andreas examensarbete från Teaterhögskolan. Den hade premiär på Dramaten 2013 med Gösta Ekman som ett extra regiöga. Monologen har sedan turnerat med Riksteatern, spelat på Stanislavskijfestivalen i Moskva och sänts som Veckans föreställning i SVT. Under kulturnatten ges den näst sista föreställningen (den absolut sista visas lördag 30 april). Biljetter delas ut utanför Lilla scenen från och med kl. 17.45. Först till kvarn gäller.

Riv och bygg samt föredrag med Dag Kronlund
Stora scenen, kl. 18.15 – 19.00.
Här ges ett tillfälle att följa en scenarbetares vardag när de först river scenografin till Den omättliga vägen för att sedan bygga upp scenografin till Natthärbärget. Vid vissa tidpunkter berättar Dramatens chefsbibliotekarie Dag Kronlund om teaterns historia, föreställningar och skådespelare som gett avtryck och om arbetet på en nationalscen.

Prologen av och med skådespelare Hampus Hallberg
Stora scenen
kl. 21.00 22.00.
Skådespelare Hampus Hallberg testar sin nyskrivna monolog för första gången inför publik. Prologen är en rolig och sorglig text om att försöka göra ett mästerverk. Om att vara skådespelare, om att vara distanserad till sin riktiga verklighet, om att betala priset för att vara en stor konstnär, men kanske inte riktigt vara det. Ges i scenografin till Gorkijs Natthärbärget. Ingen biljett krävs, först till kvarn gäller.

Dramatens kostymavdelning
Dramatenbaren, kl. 18.00 – 23.00.
Kostymavdelningen visar skisser och färdiga plagg som de tillverkat. Här finns möjlighet att träffa skräddare och tillskärare och ställa frågor om hur arbetet med att ta fram kostymer till en föreställning går till.

Guidade visningar
Teaterhuset vid Nybroplan rymmer en lång och spännande historia. Teaterns guider gör under kvällen utvalda nedslag, både inomhus och utomhus, på givna tider och platser som presenteras på dramaten.se.

Teaterns värld i VR, visning av scenografier
Målarsalens foajé, kl.18.00 – 21.00
Dramatens tekniska avdelning har ett unikt VR-system för scentekniskt arbete där alla tekniska system kan styras i realtid. Här erbjuds besökare att i en virtuell värld betrakta dekor och teknik från olika platser i salong eller att virtuellt stå på Stora scenen och gå omkring i en dekor. Aktiviteten sker i Målarsalens foajé med starttider som kommuniceras på dramaten.se och i programblad. Inga biljetter krävs. Varje demo tar cirka 20 minuter.

Doktor Glas – en ljudpromenad i Stockholm 
Krister Henrikssons röst guidar genom de kvarter där romanen av Hjalmar Söderberg utspelar sig, från Bondeska Palatset i Gamla Stan, via Skeppsholmen till mordet i Kungsträdgården och slutligen vidare till mottagningen vid Klara Kyrka. Med en app, där ljudet levandegjorts, kan publiken själv vandra genom Stockholms gator och uppleva texten som om den berättades för första gången av Doktor Glas. Ljudpromenaden finns tillgänglig i appen Promenad i AppStore eller Google Play, kostnadsfritt mellan 22-24 april.

Med reservation för ev. ändringar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stora scenen, Dramaten. Foto: Hans Malm.
Stora scenen, Dramaten. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg.
Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg.
Ladda ned bild
Hampus Hallberg. Foto: Hans Malm.
Hampus Hallberg. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
Dramaten. Foto: Dramaten.
Dramaten. Foto: Dramaten.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Guldägg till Dramatens interaktiva ljudpromenad med Krister Henriksson5.5.2022 22:55:03 CEST | Pressmeddelande

Ljudpromenaden Doktor Glas, en samproduktion mellan Dramaten, DVA Studio AB och produktionsbolaget TÅBB AB, har vunnit Guldägg i kategorin Årets audio. I ljudpromenaden får publiken återuppleva dramat när de går genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Det är Doktor Glas själv, gestaltad av Krister Henriksson, som leder lyssnaren mellan de olika stockholmsadresser där Söderbergs kärleks- och morddrama utspelar sig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum