Porsche Carrera Cup Scandinavia

Fullpoängaren till Sundahl när gästförarna lyckades bäst i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Det var gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson som lyckades bäst när deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleddes med det första av tre race på Mantorp Park under fredagen. Blomqvist vann före Kristoffersson, men även tredjeplacerade Lukas Sundahl kunde känna sig som en vinnare efteråt. Han utökade nämligen sin ledning i mästerskapet.

Tom Blomqvist tog starten från polen position. Foto: Micke Fransson
Tom Blomqvist tog starten från polen position. Foto: Micke Fransson

Tom Blomqvist, son till rallylegendaren Stig Blomqvist, kör en av Porsche Sveriges gästbilar i årets näst sista deltävling i Porsche Carrera Cup. Den mångsidige och erfarne 26-åringen övertygade redan på torsdagens fria träning och fortsatte med topprestationer även i fredagens kval och det första av helgens tre race. Från pole position tog Blomqvist starten. Han uppvaktades visserligen av Lukas Sundahl i den första kurvan, men mästerskapsledaren valde att backa in bakom och inte ta några onödiga risker. 

Blomqvist, Sundahl och Johan Kristoffersson ryckte tidigt åt sin en lucka till övriga och när Kristoffersson gjorde ett misslyckat omkörningsförsök av Sundahl redan på det andra varvet fick Blomqvist ett försprång som han behöll genom hela racet. 

– Jag fick inte till den bästa starten och när jag såg att Kristoffersson började attackera Sundahl trodde jag att han skulle komma ikapp mig, sa en nöjd Blomqvist efteråt.

Fullpoängare

Men Kristoffersson kom på efterkälken i samband med omkörningen av Sundahl i Mjölbysvängen. Han hamnade på yttern och var långt ute i kanten innan han kunde ta sig in i idealspåret igen. Då hade Sundahl passerat.

– Lite klantigt av mig, medgav Kristoffersson, som sex varv senare var ikapp Sundahl igen. 

Och den här gången kunde han ta sig förbi. Sundahl bjöd som väntat inte något större motstånd. Gästförarna i PCCS tar nämligen inga poäng så fullpoängaren (25 poäng) var ändå mästerskapsledarens. 

– Man vill alltid vinna, men tredjeplatsen var okey. Den gav mig fulla poäng och utökad ledning i mästerskapet, konstaterade Sundahl.

”Noll grepp”

För främste konkurrenten om titeln, Pontus Fredricsson, blev racet ett stort misslyckande. Han genomförde det på samma set däck som i det avslutande 30-minutersracet senast i Anderstorp. Fredricsson startade från fjärde ruta, men rullade i mål på 13:e och sista plats. 

– Noll grepp! Det spelade ingen roll vad jag gjorde. Det här var nog mitt värsta pass någonsin i Porsche Carrera Cup Scandinavia, sa en ganska uppgiven Fredricsson.

Ericsson till tredje

Bakom topptrion Blomqvist, Kristoffersson, Sundahl körde Hampus Ericsson till sig en fin fjärdeplats och övertog därmed tredjeplatsen i tabellen. Hugo Andersson, som var trea innan deltävlingen på Mantorp Park, blev sexa – placeringen före Edvin Hellsten – och är bara en poäng efter Ericsson i sammandraget.

Andersson svarade för en stark uppkörning. Efter ett misslyckat kval startade han nämligen från 13:e och sista startruta.

– Jag minimerade poängtappet med mitt avancemang och hoppas kunna göra en minst lika bra prestation i de kommande två racen här, säger Andersson, som hade rygg på femteplacerade Christoffer Bergström i slutet på racet.

– Jag såg att han var där men kunde hålla undan, menade Bergström, som var mycket nöjd med sin comeback i mästerskapet efter en tids sjukdom. 

– Magiskt, men nu är jag trött och ska vila, sa han. 

Den fina femteplatsen gav Bergström hans tredje seger för säsongen i Masters Cup, klassen för förare över 40 år. Tvåa blev Thomas Karlsson och trea Magnus Öhman. Prins Carl Philip fick nöja sig med femte plats sedan han snurrat i inledningen på racet och tappat både tid och placeringar. 

I morgon, lördag, fortsätter Porsche Carrera Cup Scandinavia med Race 2 och Race 3 på Mantorp Park. Tävlingarna sänds live i V Sport Motor och Viaplay. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Mantorp Park, 2 oktober.

Race 1.

1. Tom Blomqvist (G), Mtech Competition, 22:06.100

2. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, +3.642

3. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +5.639

4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +11.632

5. Christoffer Bergström (M), Team Pampas, +23.799

6. Hugo Andersson, Steber Racing, +24.010

7. Edvin Hellsten, Nova Racing, +24.820

8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +35.235

9. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +40.771

10. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +41.342

11. Krister Andero (M), Prido Racing, +43.779

12. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +52.752

13. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +1:08.430

Kval.

Q1.

1. Tom Blomqvist (G), Mtech Competition, 1:16.482 

2. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +0.101 

3. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, +0.111 

4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.427 

5. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.498 

6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.686 

7. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +0.853 

8. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.103 

9. Patrick Rundquist, Steber Racing, +1.172 

10. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +1.222 

11. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +1.690 

12. Krister Andero (M), Prido Racing, +1.749 

13. Hugo Andersson, Steber Racing, +2.439

Q2.

1. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, 1:16.254

2. Tom Blomqvist (G), Mtech Competition, +0.164

3. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.275

4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.415

5. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +0.430

6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.476

7. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.506

8. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +1.568

För mästerskapstabeller – se www.carreracup.se

Kontakter

Bilder

Tom Blomqvist tog starten från polen position. Foto: Micke Fransson
Tom Blomqvist tog starten från polen position. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Tom Blomqvist, segrare i Race 1. Foto: Micke Fransson
Tom Blomqvist, segrare i Race 1. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Rallylegendaren Stig Blomqvist med sonen Tom Blomqvist. Foto: Micke Fransson
Rallylegendaren Stig Blomqvist med sonen Tom Blomqvist. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Johan Kristoffersson. Foto: Micke Fransson
Johan Kristoffersson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl före Johan Kristoffersson. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl före Johan Kristoffersson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Micke Fransson
Hampus Ericsson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Christoffer Bergström, vinnare Masters Cup. Foto: Micke Fransson
Christoffer Bergström, vinnare Masters Cup. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Carl Philip Bernadotte. Foto: Micke Fransson
Carl Philip Bernadotte. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många leenden när pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal fick testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport15.10.2020 14:16:14 CESTPressmeddelande

Det var idel breda leenden när pristagarna i kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal samlades på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga i onsdags. Möjligheten att få testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport gjorde stort intryck på samtliga. – Det här var superkul, något utöver det vanliga. Jag tror inte att jag kommer kunna sluta le förrän i morgon, sa bland annat en mycket entusiastisk Mathilda Olsson.

Oavgjort i mästarmötet och brons till Hellsten när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades i Skåne10.10.2020 18:51:09 CESTPressmeddelande

Det blev oavgjort, 1-1, i mästarmötet mellan Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Ring Knutstorp i Skåne. Kristoffersson vann det första heatet och Sundahl fick revansch i det andra. Som vinnare efter finalen kändes sig även Edvin Hellsten. Göteborgaren gick nämligen segrande ur den heta fighten om tredjeplatsen i mästerskapet.

Stenhård kamp om tusendelar när uppstickare kvalade bäst i Porsche Carrera Cup-finalen9.10.2020 19:31:39 CESTPressmeddelande

Ett kval är inte över förrän det är över. Fråga Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Han vet. I fredagens kvaldrama i Carrera Cup-finalen på Ring Knutstorp blev han blåst på dubbla pole positions. På det sista varvet! I båda kvalomgångarna! I den första, Q1, tryckte sig Edvin Hellsten före med 47 tusendelar. I Q2 gjorde norrmannen Dennis Hauger det samma. Med en (!) tusendels marginal.

Mästarmöte, bronsduell och avgörande i teammästerskap och Masters Cup när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas8.10.2020 12:14:59 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl avgjorde Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Ändå finns det hur mycket som helst att se fram emot är mästerskapet avslutas på Ring Knutstorp i Skåne 9-10 oktober. Eller vad sägs om ett mästarmöte i TV-publikens smak, en het bronsduell och avgörande i Masters Cup? Dessutom ska 150.000 kr delas ut i teammästerskapet!

Många förare i fokus i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park3.10.2020 18:12:34 CESTPressmeddelande

Gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson vann racen och Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel. Men ovan nämnda trio fick konkurrens om uppmärksamheten när den näst sista deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park. Hugo Andersson, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och, inte minst, Christoffer Bergström är bara några av förarna det snackas om inför finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.

Historisk Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia – och mästarteamet utökar sin satsning!3.10.2020 17:48:24 CESTPressmeddelande

Nu är han historisk, 23-årige Lukas Sundahl från Växjö. Under lördagen vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia för tredje året i rad. Det har ingen lyckats med sedan starten på mästerskapet 2004. – Att bli först med att vinna titeln tre år i rad har varit vårt mål och vår drivkraft hela säsongen, säger Lukas som efter den historiska triumfen på Mantorp Park lät meddela att han nu ställer om siktet på ett fjärde mästerskapsguld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum