TU - Medier i Sverige

Fultrafiken kostar svenska annonsörer över en miljard kronor

Dela

Fultrafiken, det vill säga annonsvisningar där ingen konsument faktiskt sett annonsen, kostar mer än en miljard varje år. Att säkerställa att man faktiskt får vad man betalar för har blivit allt viktigare i den digitala annonsvärlden.

Det är den amerikanska delen av IAB, interactive advertising bureau, som har låtit Ernst & Young undersöka hur mycket den amerikanska reklammarknaden förlorar varje år på bland annat så kallad fultrafik, ”Fraudulent impressions” – falska annonsvisningar som inte ses av riktiga konsumenter. Undersökningen visar att fusket uppgår till 4,6 miljarder USD årligen. Det motsvarar 9,3 procent av de totala investeringarna i digital annonsering i USA under året. 

Om samma procentsats används på den svenska marknaden betyder det att annonsörerna luras på 1,2 miljarder kronor. Detta visar på vikten att annonsera hos pålitliga varumärken.

-  Även om siffran är större än vad jag trodde så är det ingen i mediebranschen som tror att man kan ignorera detta problem, säger TUs chefsanalytiker Tobias Hedström.

Det är ingen nyhet för mediebyråer och stora annonsköpare men många direktköp görs av annonsörer som inte alltid har den kunskapen som behövs. Det finns dock enkla lösningar, bara köpa reklamutrymme hos pålitliga varumärken eller sajter som kontrolleras av en oberoende tredje part, som comScores validated Campaign eller liknande.

Läs mer här.

Tobias Hedström, Chefsanalytiker, 073-596 51 80, tobias.hedstrom@tu.se

TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle. 

TU, Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, 104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: 08-692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se 

Kontakter

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00http://www.tu.se

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Medlemsföretagen ger ut morgon-, kvälls- och gratistidningar, sänder tv och radio, publicerar webbsajter, driver försäljnings- och medieutvecklingsbolag med mera.

Vi kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten, bevakar och rapporterar om mediebranschen, ger juridisk och medieetisk rådgivning, samlar och inspirerar.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

 

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

Litet antal personer står bakom näthatet mot journalister28.6.2018 08:50Pressmeddelande

Nästan varannan tidningsjournalist som nämns i kommentarerna på sajterna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt nämns i sammanhang som också uttrycker hat, hot och kränkningar. Det visar en ny rapport som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av branschorganisationen TU – Medier i Sverige. Rapporten visar också att det är en mycket liten grupp personer som sprider en stor mängd av näthatet mot journalister.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum