Einar Mattsson

Funktionell daglig verksamhet i Vårberg

Dela

Alla människor har inte möjlighet att skapa egen försörjning och sysselsättning. Stadsdelsnämnderna i Stockholms kommun har därför i uppdrag att kunna stödja ett antal individer med så kallad daglig verksamhet, LSS. Här anpassas sysselsättningen utifrån individens önskemål. Det kan handla om att någon vill lära sig öva på sociala kontakter, någon annan att lära sig hantverk och annat som både stimulerar våra sinnen och kan underlätta vardagen. I Vårberg finns numera en verksamhet, "AlliHop dagliga verksamheter" i Einar Mattssons lokaler på Ängsholmsgränd.

Anpassade lokaler
I de nyrenoverade och ombyggda lokalerna i Vårberg, på gatan Ängsholmsgränd, har stadsdelsnämnden i Skärholmen flyttat in en daglig verksamhet. När vi är där på besök har de precis flyttat in. Vi går ned för den funktionsvariations-anpassade rampen som är särskilt utrustad med en avsats som klarar av möten av två permobiler. Lokalen är fylld av möbler som ännu inte hunnits möbleras på rätt plats. Vi möts upp av enhetschef Kirsi Naskali som glatt tar emot oss.

‒ Vet ni, vi tar också emot små saker och rustar upp, målar om och dekorerar, det är en del av arbetet här. Lokalerna är så bra för oss eftersom de vi har här har så olika behov. Vissa behöver avskildhet för att fungera bäst, andra behöver det sociala. Här får vi båda. Det passar oss så bra, säger Kirsi Naskali, enhetschef för verksamheten.

Idag är ett tiotal personer på plats. En av dem följer med den logistikansvarige idag. Han arbetar med att leverera luncher och stadsdelens internpost. I det jobbet lär man sig hur varor hämtas och lämnas, hur du tar reda på en adress, lära sig kartan och hålla tider.

Målet är att också kunna öppna en samlingsplats så småningom dit de hyresgäster som bor på Ängsholmsgränd ska kunna titta in. ”Skafferiet” ska samlingsplatsen heta. Där ska vi öppna en liten butik och sälja våra egna produkter som jobbas fram i verksamheterna. Vill man inte handla så kan man istället sätta sig ned och ta en kopp kaffe. På Skafferiet kommer det att jobba personer med olika funktionsvariationer. Jobben där är perfekt för den som är intresserad av butik och kundservice. I den verksamheten kan man arbeta med att ta betalt, paketera saker, ta fram saker till försäljning, koka kaffe och ta hand om de besökande.

Kirsi tar oss över gården där en keramik-skylt hänger med tydliga bokstäver som formar ordet ”Ateljén”. Inne i den varma ateljén sitter tre härliga förmågor med arbetshandledare. En målar idag, en annan spelar på ett instrument och en tredje håller på med datorn. Det skrattas och det nalkas lunch så småningom.

Att Einar Mattsson kan vara med och bidra på ett litet hörn för alla invånare i Stockholm känns viktigt. Vi lämnar Vårberg för denna gång och ser fram emot att vi vid nästa besök får dricka kaffe och kanske köpa en bulle på Skafferiet.

Nyckelord

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Einar Mattsson har ett grundmurat gott rykte som arbetsgivare och som bostadsbyggare” — fredagsporträttet med Bror Ekblom20.11.2020 10:00:00 CETBlogginlägg

Idag möter vi Bror Ekblom, en erfaren och kunnig man i sina bästa år. Bror axlar den tunga rollen som projektutvecklare med allt vad det innebär. Han är en uppskattad kollega och är med sin trygga framtoning ett stöd för yngre kollegor. Här får vi veta mer om projektutveckling, vem hans bästa kvinnliga förebild är och vad vi behöver göra för att imponera på honom.

"Det roligaste är att jag får träffa så många glada hyresgäster" — fredagsporträttet med Jörgen Magnusson6.11.2020 10:00:00 CETBlogginlägg

Jörgen är fastighetsteknikern som redan som barn plockade sönder brödrosten och annat i dess minsta beståndsdelar. Att ha förmågan att klura och ta reda på hur saker fungerar är ett måste för en tekniker som jobbar med hus. Han är musikalisk och har försökt att bli rockstjärna. Jörgen gillar Lärkstan, stortrivs hemma och hanterar stress med glass, film och promenad. Nu saknar han att få träffa sina föräldrar.

Grundförstärkning av Hovings Malmgård2.11.2020 17:21:36 CETBlogginlägg

Målet är att rusta upp Hovings Malmgård så att den återigen kan användas. Vår förhoppning är att vi även ska kunna tillföra nya bostäder så att hela platsen blir mer attraktiv och användbar. Därför för vi en dialog med Stockholms stad om en idé om att få uppföra vårdbostäder på platsen. Det sker parallellt med att vi rustar upp malmgården, något som börjar med en grundförstärkning. När det finns något nytt att berätta lägger vi upp ny information här i vårt pressrum.

”Att få vara både kreativ och analytisk, då trivs jag som bäst” — fredagsporträttet med Sofie Tersmeden 30.10.2020 10:00:00 CETBlogginlägg

Idag fokuserar vi på ännu en ung talang från Einar Mattsson-koncernen. Välutbildade Sofie Tersmeden har nyligen lämnat den skånska myllan för huvudstadens betong. Med sitt professionella, snabba, proaktiva och mjuka sätt, hanterar Einar Mattssons nya koncernledningsassistent rollen med bravur. Här får vi reda på hennes tankar om fastighetsbranschen, hur det är att vara ny och fascinationen för fastighetsforskning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum