DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Funktionsrättsrörelsen lovades samråd av Arbetsförmedlingens överdirektör Lars Lööw

Dela
Långa väntetider och bristande samverkan gör att personer med funktionsnedsättning blir utan arbete. Det berättar Kristian Cornell på DHR för sajten hejaolika.se. Vissa arbetsgivare tvekar att anställa någon med till exempel rollator eller rullstol, av rädsla för merkostnader. Det går ju att söka ekonomiskt stöd för arbetshjälpmedel. Men vet arbetsgivare om det?

Arbetsförmedlingens överdirektör Lars Lööw träffade i förra veckan representanter från funktionsrättsrörelsen, berättar hejaolika.se. De fick löfte om nya samråd med Arbetsförmedlingen. Start sker redan i vår.

Det är en arbetsgrupp med DHR, Funktionsrätt Sverige, SRF, HRF samt Autism- och aspergerförbundet som har initierat de nya samråden.

DHR:s ombudsman Kristian Cornell berättar för hejaolika.se om bakgrunden.

– Medlemmarna i alla våra förbund upplever ökade svårigheter att få service och stödinsatser på arbetsmarknaden.

– Fler personer med funktionsnedsättning klassas i dag som långtidsarbetslösa. I stället för att få stöd i rimlig tid bollas man mellan olika handläggare, och får berätta sin historia gång på gång.

– Inom DHR har vi exempel på att hur Arbetsförmedlingens bristande hantering lett till att en person inte kunnat behålla sitt nya jobb, eftersom hen inte fick det stöd hen hade fått beslut.

– Regeringen säger sig prioritera frågan, men med få konkreta handlingar.

Resurser och samråd behövs

– Det är fundamentalt att det finns tillräckliga resurser på arbetsförmedlingen för att kunna få en personlig kontakt och kunna ringa in sina styrkor och förutsättningar, säger Kristian Cornell till hejaolika.se.

– Det handlar också om att det måste gå smidigt att utreda eventuella behov av stödinsatser. Allt detta så att personen kan lämna arbetslösheten. Det behövs samråd med funktionsrättsrörelsen, både långsiktigt och kortsiktigt.

Vet arbetsgivarna vad som gäller?

– DHR anser också att arbetet mot diskriminering behöver stärkas. Vi vet till exempel att det finns arbetsgivare som drar sig för att anställa en person med rollator eller rullstol för att det finns en risk för anpassningskostnader. Det finns stöd för arbetshjälpmedel som kan täcka anpassningskostnader, men vet arbetsgivare om det? Och hur lång tid tar ersättningen att få? Vi försöker öka kunskapen hos aktörer och arbetsgivare.

– DHR försöker skapa dialog och samverkan med arbetsgivare och andra aktörer på arbetsmarknaden, berättar Kristian Cornell för hejaolika.se. Vi har samarbetat nära med Manpower Group, med rekryterare och arbetsgivare som målgrupp. Vi har även haft medlemskurser med EnableIn, som är en del av LinkedIn.

Sluta använda begreppet ”nedsatt arbetsförmåga”

Hejaolika.se listar 10 av funktionsrättsrörelsens punkter:

Gör en översyn av arbetsmarknadsstöden för personer med funktionsnedsättningar.

Anslå tillräckliga medel till Arbetsförmedlingen.

Arbetssökande måste få hjälp av specialister på Arbetsförmedlingen.

Kvalitetssäkra stöden till personer med funktionsnedsättning.

Arbetsförmedlingen måste bli snabbare och effektivare i att ge stöd.

Gör riktad storsatsning på jobb till personer med funktionsnedsättning nu i återstarten efter pandemin.

Involvera funktionsrättsrörelsen aktivt i fortsatta arbetet med att förbättra stöden.

Sluta använda begreppet ”nedsatt arbetsförmåga” som skapar negativa attityder hos arbetsgivare, arbetsförmedlare och arbetssökande.

 

Läs hela artikeln här:

https://hejaolika.se/artikel/man-kan-forlora-jobbet-for-att-stodet-drojer-for-lange/

Nyckelord

Kontakter

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR - Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye