Svenskt Trä

Furu, framtidsmaterial i trendutställning på Stockholm Furniture & Light Fair

Dela

Att furu är ett intressant framtidsmaterial är tydligt då det uppmärksammas i trendutställningen skapad av Halleroed och Materialbiblioteket på uppdrag av Stockholm Furniture & Light Fair 6-10 februari. Det är ett träslag som kan gestaltas i en mängd nyskapande uttryck tack vare moderna ytbehandlingar och ny teknik. För branschorganisationen Svenskt Trä är det här av flera skäl ett spännande samarbete.

Designstudion Halleroed väljer Svenskt Trä som en av sina samarbetspartners till trendmontern på Stockholm Furniture & Light Fair. På uppdrag av mässan och tillsammans med Materialbiblioteket skapas en miljö som utforskar äkta, fejk och hantverk. Som symbol för äkta material används bland annat furustockar. Men stockarna är också en symbol för den process som tillverkar framtidens material till inredning och design.

– För Svenskt Trä är det viktigt att närvara på mässan. Det är en av årets viktigaste händelser och att Christian Halleröds designteam väljer att visa furu i trendmontern är ett tecken på att det är ett material som har en självklar plats i moderna inredningar, och inte bara i möbeltillverkning.

De väggpaneler i trä som Materialbiblioteket visar är också intressanta produkter för framtidens inredningsdesign, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef för interiör och design på Svenskt Trä.

Väggpaneler i furu bidrar till en varm och modern känsla i inredningen. Den senaste tekniken och nya ytbehandlingar gör furupanelen lämplig för att skapa inredningar med många olika uttryck och stilar. Samtidigt är de tillverkade av ett svenskt, naturligt och förnybart material, det vill säga materialegenskaper som efterfrågas mer och mer av konsumenterna idag.

– Furu är ett mångsidigt material som kan anta många olika uttryck eftersom ytan är lätt att behandla. Furuytan kan till exempel sandas och borstas för att skapa olika texturer. Dessutom kan ytan betsas eller målas med olika färger och nyanser. Med en brun eller svart bets kan furuytan till exempel ge associationer till helt andra träslag. Och genom att använda en metallisk färg kan ytan till och med associera till helt andra material, förklarar Charlotte Dedye Apelgren.

För Halleroed är målet med utställningen också att inleda en diskussion om vad som är äkta och vad som är fejk. Eftersom den ”äkta” varan inom vissa branscher börjar bli en bristvara, och därför inte längre är etiskt försvarbar att utvinna, har man börjat ersätta dessa material med fejk-material. Furu finns det dock gott om i Sverige, dessutom på nära håll vilket innebär korta transportsträckor. Samtidigt avverkas det här träslaget på ett hållbart sätt då det i Sverige återplanteras mer träd än vad som används.

Den prisbelönta designstudion Halleroed, som bland annat ligger bakom butiksinredningar till Acne Studios, Totême och Byredo har sin bas i Stockholm men arbetar även internationellt. I den alltmer hårdnande konkurrensen från näthandeln fokuserar man på att skapa miljöer som blir en upplevelse för de som besöker de fysiska butikerna.

– För oss var det ett självklart val att ha med furu i trendutställningen. Trä är generellt ett material som vi alltid använder när vi skapar våra möbler och inredningar. Furu är också ett träslag som är inspirerande att använda för att skapa moderna miljöer. Dessutom åldras furu vackert, säger Christian Halleröd.

Pressbilder

För mer information:
Charlotte Dedye Apelgren, chef Interiör & design, Svenskt Trä
+46 70-661 78 81, charlotte.apelgren@svenskttra.se

Christian Halleröd, Halleroed
+46 70-839 44 31, christian@halleroed.com

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 72-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä verkar för kunskapsspridning, inspiration och utveckling som rör trä, träprodukter och träbyggande. Målsättningen är att genom information och inspiration öka träanvändningen i Sverige och på utvalda marknader utomlands. Svenskt Trä syftar också till att lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

Svenskt Trä är en verksamhet inom branschorganisationen Skogsindustrierna. Bakom Svenskt Trä står svensk sågverks- och limträindustri.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Bygg på miljonprogrammet med flera våningar i limträ7.6.2018 14:16Pressmeddelande

Regeringens nya påbyggnadsbonus är ett incitament till att bygga fler våningar på befintliga bostadshus. Limträ är det självklara materialet i sådana projekt, eftersom det innebär ett både effektivt, ekonomiskt och klimatsmart byggande. De svenska limträproducenterna är positiva till regeringens bonus som infördes den 2 maj och de stärkta möjligheterna att skapa hållbar förtätning med påbyggnader i limträ.

Jörgen Hermansson från Södra blir European Woods nya ordförande1.6.2018 07:14Pressmeddelande

Vid European Woods möte i tisdags den 29 maj utsågs Jörgen Hermansson, Södra, till ny ordförande efter Jan Söderlind, branschorganisationen Svenskt Trä. European Wood är en samarbetsplattform med bas i den europeiska sågverksindustrin för påverkan av byggregler och standardisering i främst Kina och Japan. Förutom Sverige som ansvarar för koordineringen av arbetet återfinns också norsk, finsk och österrikisk sågverksindustri.

CMP kvalitetssäkrar hela processen från träråvara till ytbehandling31.5.2018 14:05Pressmeddelande

CMP, Certifierad Målad Panel, är ett system för kvalitetssäkring av industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor. CMP säkerställer inte bara kvalitén på färg, ytbehandlingsprocess och fuktkvot utan även på träråvaran. Varje panelbräda får en individuell märkning med spårbarhetsnummer, certifikatsnummer och ytbehandlingsklass – allt för att säkerställa spårbarhet och garantera hög kvalitet och livslängd.

Överdriven oro för fukt och trä i Skandinavien3.5.2018 10:27Pressmeddelande

Limträ klarar fukt lika bra som andra byggmaterial, allt annat är myter baserade på okunskap. Egentligen handlar det bara om att ha koll på grundläggande 1700-tals fysik, menar Per Karnehed, civilingenjör och diplomerad fuktsakkunnig. − Det behövs ännu mer information och kunskapsspridning på det här området, konstaterar Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum