Simple Feast

Fyra av tio vill grilla mer grönsaker i sommar - Kockens tips för att lyckas med sommarens gröna grill

Dela

Grönsaker toppar listan över vilka råvaror svenskarna vill grilla mer av. Det svarar 39 procent i en undersökning som Simple Feast genomfört via Kantar Sifo. Simple Feasts Sverigechef Maximillian Lundin tipsar om spännande grönsaksrätter att lägga på grillen och hur man lyckas bäst med tillagningen.

Många har längtat efter att äntligen få rulla fram grillen och njuta av somrig, nygrillad mat. Under de senaste åren har det också blivit allt vanligare att lägga vegetariska råvaror på grillen. En trend som troligen bara kommer öka om man ser till Simple Feasts nya undersökning, där grönsaker är den råvara som svenskarna i allra högst utsträckning uppger att de vill grilla ännu mer av. Det svarar 39 procent. Högst är siffran bland kvinnor, hela 48 procent.

– Vegetariska råvaror börjar ta en självklar plats på grillen, där bland annat halloumin och majskolven redan ses som grillfavoriter för många. Jag tror att vi kommer se en ökad grad av innovation inom grillade grönsaker, dels i vilka råvaror som hamnar på grillen, men också i hur man tillagar dem. Det finns så många enkla trix för att ta grillandet till nästa nivå smakmässigt och det hoppas jag att fler upptäcker framöver, säger Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast. 

Undersökningen visar också att det främst är männen som vill grilla mer kött framöver. Exempelvis vill var tredje man grilla mer nötkött, jämfört med endast åtta procent av kvinnorna. Var fjärde man vill också lägga mer korv på grillen än vad de vanligtvis gör. Bland kvinnorna är det färre än var tionde som svarar samma sak. 

– I takt med att fler testar att grilla grönsaker och andra vegetariska råvaror, så kommer vi nog också se att köttet tar mindre plats på grillen. Min uppfattning är att många helt enkelt saknar inspiration när det kommer till vad de ska lägga på grillen, vilket kanske inte så konstigt med tanke på att vi har haft en lång tradition i Sverige att grilla ungefär samma sak år efter år. Det är kul att det äntligen börjar hända lite på grillfronten och att utvecklingen går framåt, säger Maximillian Lundin.

Maximillian Lundins tips på grönt att lägga på grillen i sommar:

  1. Stora grönsaker med blast och tjockt skal kan man lägga in i elden direkt när det börjat brinna. Små, tunna, späda grönsaker ska man i princip börja grilla när man satt sig till bords för att börja äta.
  2. Ha alltid tre zoner minst på en grill. Riktigt varm, lagom varm och kall. Grönsaker bränner lättare och då behöver man kunna styra temperaturen.
  3. Feta marinader och klistriga glazer bidrar till att eldflammor skjuter upp och bränner vissa grönsaker. Prova att grilla grönsaker helt naturella tills mjuka och lägg sedan i en god marinad.
  4. Offra ett durkslag i metall och använd till att röka baljväxter i. Marinera i en god tjockflytande marinad och ställ på grillen och stäng locket till grillen i ett par minuter. Ät de goda rökiga bönorna till en sallad.
  5. Mitt godaste potatistips på grillen: Brandade på potatis, olivolja, vitlök och rökt tofu. Lägg bakpotatisar i folie i glöden direkt när du tänder grillen. Låt ligga minst 60 minuter. När det sedan blivit riktigt varm glöd, lägg på naturell tofu som är bruten i bitar och grilla ordentligt. Gröp sedan ur potatisen i en skål, mosa ner tofun, smaksätt med god olivolja, riven vitlök och havssalt. Potatisen får en kanonsmak av att vara bakad så hårt och grillsmak från tofun. Supergott tillbehör! 

Bilaga: undersökningsfråga

Vilka råvaror är du intresserad av att grilla mer av än vad du vanligtvis brukar?

 

Total

Män

Kvinnor

Nötkött

20 %

33 %

8 %

Kyckling

19 %

22 %

17 %

Korvar (olika sorter)

17 %

25 %

8 %

Fisk

23 %

20 %

25 %

Olika sorters grönsaker

39 %

30 %

48 %

Frukt

8 %

4 %

11 %

Potatis/andra sorters kolhydrater

10 %

8 %

11 %

Annat

4 %

3 %

5 %

Inget, är inte intresserad av att grilla  något mer

14 %

16 %

13 %

Inget, är inte intresserad av att grilla överhuvudtaget 

11 %

8 %

14 %

Vet ej

4 %

5 %

3 %

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan den 3 och 10 januari 2020. Totalt deltog 1000 respondenter bland svenska allmänheten 18–79 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Simple Feast
Simple Feast
Nybrogatan 38
11434 Stockholm

08-420 029 90https://simplefeast.com/se

Om Simple Feast
Simple Feast har över 90 anställda i Sverige, Danmark, Tyskland och USA. Kärnverksamhet är hemleverans av ekologiska växtbaserade måltider – klara att servera på 10 minuter. Företaget grundades i Köpenhamn 2015 och är sedan oktober 2018 även etablerade i Sverige. Läs mer på simplefeast.com.

Följ Simple Feast

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Simple Feast

Varannan svensk tycker det är svårt att utläsa om livsmedel innehåller tillsatser - Fem tips som hjälper dig tyda innehållsförteckningen22.9.2020 08:16:02 CESTPressmeddelande

Drygt sex av tio svenskar har någon gång valt bort ett livsmedel för att det innehöll konstgjorda livsmedelstillsatser. Samtidigt uppger hälften av svenskarna att de tycker det är svårt att utläsa om ett livsmedel innehåller artificiella ingredienser. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Simple Feast. Maximillian Lundin, Sverigechef på Simple Feast, listar sina tips som gör det lättare att tyda vad ett livsmedel innehåller.

Fem svenska grödor från förr som nu gör comeback10.9.2020 09:30:42 CESTPressmeddelande

Fler vill äta svenskodlad mat men alla känner inte till vilka råvaror som går att odla i Sverige. Faktum är att många grödor som tidigare odlades här har fallit i glömska. På senare tid har ett antal odlingsprojekt startats i Sverige för att väcka liv i grödor från förr, tex: gråärta, svarthavre och korova. Simple Feasts Sverigechef Maximillian Lundin tipsar om spännande svenska grödor som nu gör comeback - och hur du tillagar dem.

Så förändras vår matkonsumtion efter krisen - Fem trender som kommer forma hur vi äter i framtiden7.5.2020 09:12:16 CESTPressmeddelande

Coronakrisen har lett till en samhällsdiskussion kring hur hållbar vår nuvarande matkonsumtion egentligen är, kopplat till frågor som import av råvaror och djurhållning. “Jag tror många har fått perspektiv och inser att vi behöver göra förändringar i hur vi konsumerar mat framöver. Fler människor kommer också att bry sig om sin egen hälsa och därför vilja äta mer hållbart”, säger Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast. Han spår fem trender som kommer forma hur vi äter framöver som ett resultat av Coronakrisen.

Var fjärde svensk vill äta mer vegetariskt i påsk - Fyra tips för ett grönare och mer hållbart påskbord7.4.2020 08:11:00 CESTPressmeddelande

Närmare hälften av svenskarna vill börja äta fler vegetariska rätter under högtider. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Simple Feast. En av fyra svenskar uppger också att de vill äta mer vegetariskt specifikt under påsken. Främst är det kvinnor och yngre personer som är intresserade av ett utökat vegetariskt påskbord. Inför helgen tipsar Simple Feast om hur du enkelt adderar mer grönt på påskbordet och minskar svinnet.

Hemlevererad mat en fortsatt trend även framöver2.4.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Coronakrisen har fått allt fler svenskar att handla mat med hemleverans. Men redan innan krisen bröt ut trodde 68 procent av svenskarna att efterfrågan av hemleverad mat troligtvis kommer att öka de kommande fem åren. Det visar en undersökning som Simple Feast genomförde tidigare i år. ”Med tanke på att vi såg en ökad efterfrågan av hemlevererad mat redan innan krisen bröt ut, och att så många nu fått upp ögonen för hemleveranser, så kan vi nog räkna med en fortsatt trend även efter krisen. Särskilt för närodlade råvaror”, säger Maximilian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum