Sveriges Arkitekter

Fyra i startfältet om årets bästa bostadshus

Dela

Årets bästa bostadshus finns i Malmö, Stockholm eller Uppsala. Juryn för Sveriges Arkitekters Bostadspris har nominerat fyra flerbostadshus, alla med höga boendekvaliteter där innovation och nyskapande står i fokus. Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 mars.

Nominerade till Bostadspriset 2018
Nominerade till Bostadspriset 2018

– Syftet med Bostadspriset är att höja kvaliteten i bostadsbyggandet. Det gör vi genom att uppmärksamma nytänkande exempel på när bostadsarkitektur möter dagens krav på och föreställningar kring vad som är en god bostad, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

De fyra byggnaderna är utvalda bland ett 70-tal inskickade förslag. Juryn har därefter besökt 19 bostadshus för att på plats studera hur de förhåller sig till omgivningen, hur planlösningarna fungerar och hur de nytänkande lösningarna möter verkligheten.

– Dagens kvalitetsprojekt har lämnat idén om att mekaniskt dela in människor i olika kundgrupper ifråga om familjebildning eller arbete. In kommer istället lyhörda tolkningar av boendets olika schatteringar, mer som blues eller poesi än som standarder. Att driftiga och kunniga fastighetsutvecklare tar ansvar för att göra vackra, positiva avtryck i stadsbilden är också glädjande. Det är rimligt att som medborgare ha höga förväntningar på dem som agerar i de offentliga rummen, kommenterar juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Ingrid Reppen.

Ohboy i Malmö är en korsning av bostäder och hotell. Cord Siegel, som är ansvarig arkitekt SAR/MSA och vars företag Hauschild + Siegel byggt projektet i egen regi, har bytt bort plats för bil mot en stor cykelparkering. Det finns även plats att ställa cykeln på varje lägenhetsplan och lånecykel för vart och ett av de 31 hotellrummen. Ohboy har smarta ekologiska lösningar, som minskat energibehov genom bergvärme och solceller samt odlingslådor i anslutning till de 55 hyresrätterna för ökad biodiversitet.

Användandet av växter för att höja boendekvaliteten är utmärkande även för 79&Park i Stockholm, en bostadsrättsförening med 168 lägenheter i det högre prissegmentet. Bjarke Ingels på danska kontoret BIG är ansvarig arkitekt och Oscar Properties beställare. De klättrande terrasserna och dess grönska, som ger prägel åt huset och plats för kontemplation, är boendekvaliteter som juryn lyfter. Det är även den fria formen som skapar flera individuella bostadstyper.

Lyceum i Stockholm är en ombyggnad av två universitetsbyggnader till bostadsrättsförening med 69 lägenheter. ”Det mest hållbara huset är det som inte rivs”, konstaterar juryn i sin motivering och nominerar det för den skickliga balansgången mellan att ta vara på och ta tillbaka husens historia – från 1898 respektive 1956 – och berika dem med nya kvaliteter. Husen ligger inom ett byggnadsminnesförklarat kvarter. Ansvarig arkitekt är Andreas Martin-Löf, arkitekt SAR/MSA, och beställare Oscar Properties.

Inspiration Rosendal i Uppsala bockar av både ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i sina 347 bostadsrätter. De är små, 1–3 rok, och har låga boendekostnader för att studenter och andra med små plånböcker ska kunna bo där. Energiförbrukningen är mycket låg och den boende har möjlighet att påverka sin egen förbrukning via en app. Huset har många möjliga platsen för sociala möten, de mest spektakulära ett gym i sex våningar och en löparbana på taket. Ansvariga arkitekter är Mikael Ahrbom, arkitekt SAR/MSA och Michael Christensen, arkitekt MAA, Christensen & Co Arkitekter och beställare Rosendal Fastigheter.

Samtliga bilder kan användas fritt av redaktioner för artiklar om Bostadspriset. För frågor och intervjuer, kontakta presschef Elisabet Näslund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nominerade till Bostadspriset 2018
Nominerade till Bostadspriset 2018
Ladda ned bild
Lyceum. Foto: Erik Lefvander
Lyceum. Foto: Erik Lefvander
Ladda ned bild
Lyceum. Foto: Erik Lefvander
Lyceum. Foto: Erik Lefvander
Ladda ned bild
Ohboy. Foto: Peter Carlsson
Ohboy. Foto: Peter Carlsson
Ladda ned bild
Ohboy. Foto: Ole Jais
Ohboy. Foto: Ole Jais
Ladda ned bild
Inspiration Rosendal. Foto: Daniel Pettersson
Inspiration Rosendal. Foto: Daniel Pettersson
Ladda ned bild
Inspiration Rosendal. Foto: Sara Brehmer
Inspiration Rosendal. Foto: Sara Brehmer
Ladda ned bild
79&Park. Foto: Laurian Ghinitoiu
79&Park. Foto: Laurian Ghinitoiu
Ladda ned bild
79&Park. Foto: Erik Lefvander
79&Park. Foto: Erik Lefvander
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

The Swedish Kasper Salin Prize 2018 is awarded to Hamra studio dwelling22.3.2019 11:13:54 CETPressmeddelande

In competition with big and well-known building projects such as the New National Museum and Malmö Market hall by Wingårdhs, as well as the dwelling 79 & Park by Bjarke Ingels Group, the small-scale studio dwelling in Hamra on the island Gotland was awarded the Kasper Salin Prize for 2018. Architect Anna Chavepayre, Collectif Encore, and the commissioners Birgitta and Staffan Burling received Architects Sweden’s oldest and most prestigious award at the Architectural Gala on March 19th.

Göteborgsskildrare vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris19.3.2019 21:38:58 CETPressmeddelande

Journalist Mark Isitt mottog Sveriges Arkitekters Kritikerpris på Arkitekturgalan den 19 mars. Han har under längre tid skildrat den arkitektoniska utvecklingen i Göteborg och fick brett genomslag under 2018, bland annat i radioserien Stadsinspektionen. Juryn belönar Mark Isitts folkbildningsgärning, som populariserar utan att bli populistisk, och hans outtröttliga fokus på det byggda resultatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum