Europaparlamentet

Fyra kandidater till posten som Europaparlamentets nya talman

Dela

Ledamöterna Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski och Sira Rego kandiderar till posten som Europaparlamentets talman för andra halvan av mandatperioden 2019-2024.

Parlamentets vice talman Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) tillkännagav de fyra namnen i plenum på måndagskvällen, efter att tidsfristen för att nominera kandidater till den första omröstningsomgången löpt ut.

Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (De gröna/EFA, Sverige), Kosma Złotowski (ECR, Polen) och Sira Rego (Vänstern, Spanien) kommer att kortfattat presentera sina kandidaturer på tisdagsmorgonen klockan 09.00, omedelbart före den första omröstningen, som kommer att äga rum mellan klockan 09.30 och 10.15. Resultatet kommer att tillkännages klockan 11.00.

Kandidater till posten som talman kan föreslås antingen av en politisk grupp eller av en grupp parlamentsledamöter som uppnår den så kallade låga tröskeln, det vill säga en tjugondel av ledamöterna, alternativt 36 av samtliga 705. Kandidater kan föreslås eller dras tillbaka före varje omröstningsomgång.

För att utses måste en kandidat få en majoritet av de avgivna rösterna. Omröstningen är sluten och på grund av pandemin hålls den på distans. Om ingen har kunnat väljas efter tre omröstningsomgångar går de två kandidater som fått flest röster i den tredje omgången vidare till en fjärde och sista omröstning. I den fjärde omgången vinner den kandidat som får flest röster.

Resultatet av en eventuell andra omröstningsomgång kommer att tillkännages i plenum klockan 13.00. Blir det en tredje omgång meddelas resultatet klockan 16.30. Resultatet av en eventuell fjärde omröstning tillkännages i kväll klockan 18.30. Följ @EuroparlPress på Twitter för uppdateringar.

Den nyvalde talmannen kan sedan hålla ett öppningsanförande innan han eller hon leder valet av de återstående ledamöterna i Europaparlamentets presidium (på tisdag och onsdag).

Bakgrund

Talmannen har ett brett spektrum av verkställande och representativa befogenheter, i enlighet med artikel 22 i arbetsordningen. Utöver de uppgifter som uttryckligen anges i artikeln omfattar talmannens roll ”alla nödvändiga befogenheter för att utöva ordförandeskapet vid alla parlamentets överläggningar och se till att de genomförs på ett korrekt sätt”. Förfarandet för valet av Europaparlamentets talman fastställs i artiklarna 14-16 i parlamentets arbetsordning.

Mer information

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum