Trafikverket

Fyra nya trafiksäkerhetskameror i Skåne

Dela

Under vecka 36 kommer fyra nya trafiksäkerhetskameror att sättas upp i Skåne. Två sätts upp på väg 109 i höjd med Gedsholm mellan Ekeby (väg 110) och väg 1169 (korsningen Tågarp/Mörarp). De två andra placeras på väg 104 mellan Kävlinge och Ödåkra i höjd med Lilla Harrie.

 Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Syftet med kamerorna är inte att ta fast de som kör för fort utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken.

– Om alla höll hastighetsgränserna i hela trafiksystemet, skulle mer än 100 liv sparas varje år, säger Kristina Johansson, trafiksäkerhetansvarig på Trafikverket. En sänkning av medelhastigheten på det svenska vägnätet innebär att färre dör i olyckor.

Planeringen och placeringen av våra trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror utgör ett bra verktyg för att dämpa hastigheterna på en specifik plats/sträcka. I samverkan mellan myndigheterna väljs lämpliga sträckor ut där de största effekterna, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, kan uppnås.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • De cirka 1 500 trafiksäkerhetskamerorna (2015) räddar cirka 20 liv per år.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Mer information hittar du på följande sida: Trafiksäkerhetskameror

Nyckelord

Kontakter

Kontaktpersoner
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Kristina Johansson
Trafiksäkerhetsansvarig
Region Syd
010- 123 80 67

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum