Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen

Dela

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

Gertrud Fridh som Hedda Gabler/Dramaten 1964. Foto: Beata Bergström
Gertrud Fridh som Hedda Gabler/Dramaten 1964. Foto: Beata Bergström

Den nya samtalsserien Kvinnan på scenen startade den 8 november 2018 med ett samtal om kvinnan på teatern inför ett fullsatt Dramatenbaren. Till våren fortsätter Dramaten med nya föreläsningar med nya teman. Samtalen har fri entré men bokning av plats krävs.

Vårens fyra samtal är:

Kvinnans åldrar
Ett samtal om kvinnans åldrar, om tidens gång; om att vara kvinna och skådespelare, om de roller kvinnor både får och förväntas spela.Medverkande: skådespelarna Melinda Kinnaman, Nina Rashid och Cilla Thorell och Ellen Nyman som alla går att se i Tracy Letts pjäs Mary Page Marlowe. Bisittare: kulturjournalist och kritiker Åsa Beckman. Samtalsledare: Anneli Dufva.
Den 17 januari kl. 19.30 i Dramatenbaren

Flickan och förväntningen
Ett samtal om teaterkonventioner och traditioner. Hur såg kvinnorollerna ut då? Hur kan de se ut nu? Vem tillåts flickan vara och bli? Medverkande: Ellen Lamm, regissör och Tova Magnusson, skådespelare i Förlovningen samt Nina Zanjani, skådespelare i HÅLLA ANDAN.Bisittare: Annika Lantz, programledare, författare, komiker.Samtalsledare: Anneli Dufva.
Den 31 januari kl. 19.30 i Dramatenbaren

Kvinnan och kroppen
Pratas det för mycket eller för lite om kvinnans fysiska åldrar, om kroppen och klimakteriet? Ett samtal utifrån kvinnans åldrar och liv på scenen och i verkligheten, med anledning av antologin Klimakteriet (utk. feb. 2019). Medverkande: Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman. Bisittare: skådespelare Ingela Olsson.Samtalsledare: Anneli Dufva. I samarbete med Atlas Förlag.
Den 21 februari kl. 19.30 i Dramatenbaren

Sex och sorg
Ett samtal om schabloner och skönhet, om könsroller och kvinnoroller på scenen. Om att spela på sex – eller kanske om att använda sex som ett sätt att söka mening eller makt. Medverkande: Elin Klinga, skådespelare i Orfeus stiger ner, Livia Millhagen och Rebecka Hemse, skådespelare i Linje Lusta
Bisittare: Agneta Pleijel, författare. Samtalsledare: Anneli Dufva.
Den 4 april kl. 19.30 i Dramatenbaren

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gertrud Fridh som Hedda Gabler/Dramaten 1964. Foto: Beata Bergström
Gertrud Fridh som Hedda Gabler/Dramaten 1964. Foto: Beata Bergström
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum