Sveriges Arkitekter

Fyra tävlar om pris för arkitekter under fyrtio

Dela

Ung Svensk Arkitektur är tidskriften Arkitekturs pris till arkitekter under 40 år. Det delas i år ut för tionde gången sedan det instiftades 2001. I år är fyra nominerade till priset, som delas ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 10 mars.

– De nominerade, som representerar flera olika genrer, har det gemensamma att de med enkla och precisa lösningar gett brukarna tillgång till en större upplevelse, säger juryns ordförande Tomas Lauri.

De nominerade bidragen till 2019 års Ung Svensk Arkitektur är:

Mikael Hassel med Hälleskogsbrännan, entré till naturreservat i Västmanland

Juryns motivering: Mikael Hassels entréplats till Hälleskogsbrännan sätter klimatförändringarna i blixtbelysning och ger en känsla om hopp för naturens läkande förmåga.

Norell/Rodhe med Mindepartementet, Kungliga Konsthögskolans nya lokaler på Skeppsholmen i Stockholm

Juryns motivering: Norell/Rodhe har med inredningen till Mindepartementet genom precisa tillägg gjort en nedgången historisk miljö redo för stora konstnärliga bedrifter.

Septembre med Archipélia Centre Social, Paris

Juryns motivering: Septembre har med Archipélia visat hur arkitekten kan göra skillnad och skapa rum där utanförskap vänds till lärande och delaktighet. 

Måns Tham med Containerhuset på Värmdö

Juryns motivering: Måns Thams Containerhuset öppnar en villlagenre som ofta strandar i standardlösningar för en rumslig ordning med poetisk höjd.

Priset sätter fokus på den unga generationen och lyfter betydelsen av att som arkitekt få projekt publicerade, både som kvalitetsstämpel och som en del av en arkitektur- och samhällsdiskussion. Syftet med priset är att söka efter och belysa nya tendenser i svensk arkitektur och att finna innovativa och nyskapande projekt av hög kvalitet.

Ung Svensk Arkitektur instiftades i samband med tidskriften Arkitekturs 100-årsjubileum 2001 för att uppmärksamma förstlingsverk i branschen. I år delas priset, som från start hette Debutpriset, ut för tionde gången. Det utvecklades 2013 till Ung Svensk Arkitektur för att lyfta arkitekter under fyrtio års ålder, vars verk färdigställts under de senaste två åren inom såväl arkitektur som landskap, inredning och stadsplanering. Tidskriften Arkitektur ges ut av Arkitektur Förlag AB som är ett helägt dotterbolag till Sveriges Arkitekter.

Fyra arkitekter eller -team har nominerats till 2019 års pris, av juryn som sätts samman av tidskriften Arkitektur. Årets jury består av Tomas Lauri, arkitekt SAR/MSA, Katarina Rundgren, arkitekt SAR/MSA, och Anders Kling, landskapsarkitekt LAR/MSA. Tomas Lauri har under 2019 varit verksam som tillförordnad chefredaktör på Arkitektur, parallellt med egen verksamhet som arkitekt på Karlsson Lauri Arkitekter. Katarina Rundgren är mångårig frilansmedarbetare på Arkitektur och medgrundare av Testbedstudio i Malmö. Anders Kling har tagit emot flera arkitekturutmärkelser som landskapsarkitekt på Land arkitektur och skriver om landskap för Arkitektur.

– Tidskriften Arkitekturs pris Ung Svensk Arkitektur blickar mot framtidens arkitektur och är en uppmuntran för yngre arkitekter. Vi är stolta och glada över att få möjligheten dela ut Ung Svensk Arkitektur tillsammans med våra egna priser på Arkitekturgalan, säger Ariella Nisell, chef för arkitektur och kommunikation på Sveriges Arkitekter.

Kontaktperson: juryns ordförande Tomas Lauri, tel 0733-52 77 65, mejl tomas@karlssonlauri.se

Fler bilder och information kan beställas från info@arkitektur.se

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Foto av Hälleskogsbrännan: Jason Strong
Foto av Hälleskogsbrännan: Jason Strong
Ladda ned bild
Foto av Containerhuset: Staffan Andersson
Foto av Containerhuset: Staffan Andersson
Ladda ned bild
Foto av Mindepartementet: Johan Dehlin
Foto av Mindepartementet: Johan Dehlin
Ladda ned bild
Foto av Archipélia: Schnepp Renou
Foto av Archipélia: Schnepp Renou
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för yrket. Vårt mål är att arkitekter ska ha en bred och ledande roll i planering och samhällsbyggnad. Vår vision är bra arkitektur, som möter behoven hos dem som ska uppleva den byggda miljön i dag och i morgon.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Regeringsuppdrag stöttar offentliga byggherrar16.6.2020 07:50:00 CESTPressmeddelande

Dagens regeringsuppdrag ger bättre stöd till offentliga byggherrar att i upphandlingar kunna prioritera största möjliga värde för pengarna. Bostadsminister Per Bolund ger Upphandlingsmyndigheten ansvaret för att kvalitet i arkitektur och gestaltad livsmiljö får större tyngd vid offentlig upphandling. Det är en viktig pusselbit för att det offentliga ska agera förebildligt, som på sikt ger en bättre byggd miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum