Bokoop

Gällivare nästa för Bokoop

Dela
Gällivare är en kommun som kommer att se mycket stark befolkningstillväxt framöver. Och behovet av kvalitetsbostäder till rimliga hyror är stort redan idag.


- Vi har under en tid följt alla industrisatsningar i norr, och öven tittat på andra orter. Men i och med att det finns en färdig plan i Gällivare, och ett så stort behov av fler bostäder blev det en naturlig startpunkt, säger Olof Landgren, ordförande Bokoop.

Bokoops markanvisning i Gällivare omfattar 28 kooperativa hyresrätter, i sju hus och ligger på attraktiva Silfwerbrandshöjden. 

- Det blir mindre treor, med uteplats på nedre plan och balkong på övre, carport och förvaringsmöjligheter. Vi vill få till radhuskänsla i området som i övrigt är bebyggt med villor, säger Olof Landgren.

Kooperativ hyresrätt är en form av föreningsboende med som trots namnet egentligen har mer gemensamt med bostadsrätt än hyresrätt. Detta genom att medlemmarna styr förvaltningen av bostaden tillsammans, samtidigt som hyresgästen själv ansvarar för lägenhetens insida, på samma sätt som en i bostadsrätt. I och med att det är kooperativa hyresrätter blir hyrorna 30-60 procent lägre än normalt för nyproduktion.
- Majoriteten av befolkningen har inte möjlighet att betala vad nyproduktion kostar att bo i, men vår ambition är att pressa hyrorna så långt det är möjligt utan att göra avkall på hållbarhet och långsiktig kvalitet, säger Olof Landgren.

Nästa steg i processen är projektering, därefter kan marken köpas. Byggtiden är beräknad till 18–24 månader och förhoppningen är att de första hyresgästerna ska kunna flytta in redan om 2–3 år.

Alla Bokoophus är Svanenmärkta och hållbarhetstänket genomsyrar hela produktionen, från materialval till energilösning. Husen är välisolerade, med bergvärme och solpaneler och målet är att husen ska vara energineutrala, genom att de ska producera lika mycket energi som de gör av med.

Bokoops första projekt ligger i Nykvarn, i sydvästra Stockholmsregionen, och är klart för inflytting. Vid det färdiga huset i Nykvarn finns både elbilpool och ett annex för e-handel som kan ta emot paket och matvaror för de boende.

Kontakter

Bilder

Om

Bokoop
Bokoop
Åsögatan 115
11624 Stockholm

http://www.bokoop.se

Bokoop - den första storskaliga satsningen på kooperativa hyresrätter de senaste 100 åren.

Allmännyttiga Bokoops mål är att i stor skala bygga och utan vinstkrav förvalta bostäder som unga människor faktiskt har råd med. Lägenheter förmedlas i samarbete med kommuner och med förtur till målgruppen 18–31 år i redan etablerade köer. Första fasen i expansionen är redan finansierad och möjliggör byggnation av 3000–4000 lägenheter. Vi bygger där det behövs i hela Sverige.

Följ Bokoop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokoop

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum