Umeå kommun

“Gamification” en ny del av undervisningen på Dragonskolan

Dela

En ny trend, som uppmuntrar till interaktivt lärande på elevernas egna villkor, sprider sig över skolvärlden. Det handlar om gamification, eller spelifiering som det också kallas. Nu har det blivit verklighet även på Dragonskolan i Umeå. – Det handlar om att skapa en mer tillgänglig lärmiljö, säger läraren Erik Jönsson.

Allt började med en hastigt utslängd fråga i personalrummet från religionsläraren Erik Jönsson, till Dragonskolans IT-pedagog Niclas Lind.
– Jag skulle vilja ta ett omtag i min kurs. Vad kan du om gamification?
Svaret blev “en del”. 

Därefter tog arbetet fart och har idag landat i “Vägen till Shangri-La”, som är en gamification av kursmomentet “Abrahamitiska religionerna” i Religion 1. Eleverna ger sig ut på en fiktiv pilgrimsvandring där målet är att varje elev ska samla ihop 100 kunskapspoäng. Exakt hur poängen ska samlas in kommer att variera från elev till elev, beroende på vilka vägar och val eleven fattar under pilgrimsvandringens gång.
– Med gamification vill jag hitta sätt att sänka trösklarna så att eleverna kan hitta in i ämnet mer på egna villkor. Det handlar om att skapa en mer tillgänglig lärmiljö som innefattar variation i aktiviteter och olika vägar att nå målet, säger kursläraren Erik Jönsson.

När man kliver utanför boxen rejält, är det extra viktigt att ha koll på kunskapskraven så att man utformar uppgifter där rätt saker bedöms. Den här typen av utanför boxen-tänk har Niclas Lind stor erfarenhet av, och har också därför varit aktiv i att föreslå olika alternativa examinationsformer till flera av uppgifterna. Erik och Niclas arbete har gett ringar på vattnet och flera nyfikna kollegor har hört av sig. Under våren kommer därför Niclas att hålla gamificationssamtal med flera av kollegorna.

– Det man ska ha i åtanke är att det går att spelifiera undervisningen på så många olika sätt. Du kan göra som vi gjort i “Vägen till Shangri-La”, som är rätt omfattande. Men du kan lika väl bara spelifiera enstaka delar av undervisningen eller detaljer i ett arbetsmoment. Det beror alldeles på vad du vill göra. Det gör det hela så spännande, du sätter själv ramarna, säger Niclas Lind. 

Media är varmt välkomna att träffa de lärare och elever som har påbörjat sin pilgrimsvandring inom det här området. 

Anmälan krävs och den görs till niclas.lind@umea.se alt. 070-833 62 79 

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Måltidsinformation inom förskola, skola och äldreomsorg i Umeå finns nu som öppna data3.6.2021 18:06:34 CEST | Pressmeddelande

Vill du veta hur mycket mat som kastas i soporna i form av matsvinn eller hur många måltider som serveras i Umeå kommun en vanlig veckodag? Se hur många procent av maten i förskolan som är ekologisk eller vad en måltid i äldreomsorgen kostar? Nu finns information publicerad på kommunens portal för öppna data. Där kan du själv söka den information du är intresserad av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum