Sida

Gammal teknik ger nytt liv till ökenmark med stöd från Sida

Dela

Med traditionella tekniker där varje droppe regn tas tillvara har förtorkade och övergivna åkermarker i Burkina Faso odlats upp på nytt. Bonden Yacouba Sawadogo får Right Livelihood-priset för sitt arbete med att sprida kunskapen om de gamla metoderna, som kan få skog att växa i Saharas utkanter. Nu ger Sida 200 miljoner till ett projekt där den traditionella tekniken ska användas i stor skala för att få ökenmark i Burkina Faso att grönska och ge mat.

Yacouba Sawadogo och bönder från Terre Verte, Foto: Mia Rimby
Yacouba Sawadogo och bönder från Terre Verte, Foto: Mia Rimby

- I Burkina Faso är åkrarna ofta små, och det gör det svårt att öka produktionen av mat. Och det är livsnödvändigt att den ökar. Det här nya projektet ger småbönder möjlighet att kombinera modern teknik, som traktorer med plogar, med traditionella tekniker som kräver mycket arbete. På så sätt kan bönderna öka produktionen, själva få ökade inkomster och se till att människorna i Burkina Faso har säker tillgång på livsmedel, säger Göran Björkdahl som är programhandläggare för miljö och jordbruk vid ambassaden i Ouagadougou.

Sparsamt regn gör maximal nytta

När man försöker odla i en trakt där det regnar sällan, och marken kan bli torr och stenhård, behöver man ta tillvara varje droppe vatten. Man behöver vårda jorden så att den blir fylld av näring. Zaï-tekniken är en traditionell teknik i Burkina Faso och grannländerna, som går ut på att gräva fickor i jorden, stora som krukor ungefär, och fylla dem med gödsel och kompost och sedan så eller plantera i dem. Vatten stannar kvar i hålorna, och maximerar plantornas chans att växa. Termiter och andra insekter lockas av kompostmaterialet, och gångarna de gräver luckrar upp marken. Sawadogo kombinerade Zaï-tekniken med att plantera vissa arter av träd, vars rötter leder ner vatten i jorden.

- Han betraktades som galen av de andra byborna i hembyn Gouba. Men när han lyckats få en skog att växa upp och fått eroderad och övergiven åkermark att ge mat igen gav hans belackare med sig, säger Mia Rimby, Chargé d’Affaires på ambassaden i Ougadougou.

Risodlingar och grönsaksträdgårdar

Organisationen Terre Verte i norra Burkina Faso samarbetar sedan flera år med lokala bönder i fyra pilotfarmer, där de odlar med bland annat den traditionella Zaï-tekniken. Marken som brukas av pilotfarmerna ger tre gånger så mycket mat som genomsnittet i norra Burkina Faso, där det finns stora problem med osäker matförsörjning till en växande befolkning. Sida ger nu 200 miljoner kronor under fem år för att Terre Verte i samarbete med organisationen SOS Sahel ska driva sammanlagt sju pilotfarmer, och sprida kunskap om metoder för att vårda jordbruksmark så att 50 000 hushåll kan öka sina inkomster. I planerna finns också risodlingar som ska bevattnas från regnvattendammar och grönsaksträdgårdar. 30 000 hektar odlingsmark ska öka sin produktivitet med 50 procent.

- Tanken är att pilotfarmerna ska bli konkreta exempel som kan övertyga småbrukare och myndigheter att det här är en framtidsmodell för familjejordbruket. Att det blir både ekonomiskt och ekologiskt bärkraftigt, säger Göran Björkdahl.

I Terre Vertes pilotfarmer tas allt regnvatten tillvara i kanaler, jordvallar eller stenrader, och det som inte används direkt sparas i handgrävda dammar. Trädplantering är en viktig del i arbetet, där rätt sorts träd kan berika jorden och ge frukt, nötter, mediciner och byggmaterial. Sverige har stött markvård i Sahel-området sedan 80-talet, men med det nya stödet hoppas Sida att fler ska dra nytta av metoderna.

- Yacouba Sawadogo har ägnat sitt liv åt att sprida ett gammalt knep som ingen trodde på, utan att ge upp. Nu blir hans övertygelse och resultat uppmärksammade världen över, säger Mia Rimby.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Yacouba Sawadogo och bönder från Terre Verte, Foto: Mia Rimby
Yacouba Sawadogo och bönder från Terre Verte, Foto: Mia Rimby
Ladda ned bild
Man sätter plantor i små fickor i den hårda jorden enligt Zaï-tekniken
Man sätter plantor i små fickor i den hårda jorden enligt Zaï-tekniken
Ladda ned bild
Grön växtlighet på Terre Vertes pilotfarmer.
Grön växtlighet på Terre Vertes pilotfarmer.
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen10.12.2018 16:24Pressmeddelande

Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder. Nu får femton forskningsprojekt dela på omkring 82 miljoner kronor för att kunna forska om klimatanpassning och resiliens, alltså olika systems förmåga att återhämta sig, hantera förändringar och fortsätta utvecklas.

Pressinbjudan: Vad händer i Guatemala? – Samtal med årets Right Livelihood-pristagare och ILAC19.11.2018 14:15Pressinbjudan

Sida bjuder in till samtal med årets Right Livelihood-pristagare Iván Velásquez, chef för FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (CICIG) och Thelma Aldana, tills nyligen Guatemalas riksåklagare. Iván Velásquez och Thelma Aldana har genom det historiskt unika samarbetet mellan en nationell åklagarmyndighet och en internationell FN-kommission varit mycket framgångsrika i arbetet mot korruption, något som också stärkt allmänhetens förtroende för statliga institutioner. Över 300 fällande domar har avkunnats och ett 60-tal kriminella nätverk identifierats. Rhodri Williams, Senior Legal Expert vid the International Legal Assistance Consortium (ILAC), inleder med att presentera ILACs nyutkomna rapport om rättsstaten i Guatemalas enorma utmaningar. Datum: fredag 23 november 2018 Tid: 10:30 – 12:00 Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller maila till press@sida.se Iván Velásquez och Thelma Aldana besöker nu Sverige för

Pressinbjudan: Ett effektivare FN för att nå Globala målen18.11.2018 07:30Pressinbjudan

FN-systemet genomgår den största reformen på 20 år, med förändringar som kommer innebära ett paradigmskifte i det internationella utvecklingssamarbetet. Det handlar om att få de politiska, säkerhetsorienterade och fredsbyggande delarna av FN-systemet att arbeta närmare varandra. Allt för att bättre möta vår tids stora utmaningar. Det svenska inflytandet inom FN är i år större än någonsin, med flera svenska kvinnor på nya toppositioner. Vi bjuder in till ett seminarium med fyra av dessa; Ulrika Modéer, Åsa Regnér, Charlotte Petri Gornitzka (via länk) och Ulrika Richardsson. När: Onsdag 28 november, 2018 Tid: 09.00 – 10.30 (Registrering från 08.30 med kaffe och frukostmacka) Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm (Oasen) T-bana: Karlaplan Anmälan: Maila press@sida.se eller tel. 08-698 55 55. En mer effektiv organisation krävs för att genomföra Agenda 2030, som helt bygger på samarbete mellan olika aktörer. Samtidigt gör minskade ekonomiska resurser det svårt att möta de enorma humanit

Pressinbjudan: Utvecklingsforum 2018: Tillväxt inom planetens gränser15.10.2018 10:58Pressmeddelande

Fram till år 2030 ska den extrema fattigdomen utrotas, ekosystemen bevaras och klimatförändringarna hejdas. Samtidigt är den ekonomiska tillväxten i världen miljömässigt ohållbar. En ökande produktion och konsumtion utarmar jordens naturresurser och flera planetära gränser är överskridna. Om vi ska lyckas uppnå de Globala målen för hållbar utveckling behöver vi hitta metoder och angreppssätt som styr mot en grönare ekonomi. Hur kan utvecklingssamarbetet bidra till en miljömässig hållbar utveckling för världens fattiga? Hur ser behoven ut i olika delar av världen och hur skiljer de sig mellan länder? Vilka metoder och styrmedel finns och hur kan vi utveckla insatserna framöver? Några av de intressanta medverkande är: Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms universitet och vice ordförande, Klimatpolitiska Rådet, Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet, Christoffer Falsén, CFO, Trine som är en svensk plattform som ägnar sig åt gräsrotsfinansiering

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum