Dagens Samhälle

Gapet mellan skolor växer

Dela

Allt fler obehöriga lärare arbetar på skolor där eleverna har sämre förutsättningar. Och gapet mellan olika skolor ökar, visar Dagens Samhälles granskning. Socioekonomiskt starka elever har störst chans att undervisas av behöriga lärare.

 
Nästan var tredje lärare i grundskolan är obehörig. Men medan vissa skolor har många behöriga lärare har andra skolor många obehöriga. Och skillnaderna blir allt större.

Andelen lärare som är legitimerade och behöriga i minst ett av de ämnen de undervisar i har de tre senaste åren sjunkit på drygt hälften av landets högstadieskolor. På de andra högstadieskolorna har andelen behöriga lärare tvärtom stigit.

De skolor som nu har färre behöriga lärare utmärker sig genom att också ha många elever med sämre socioekonomiska förutsättningar. En låg andel av eleverna har högutbildade föräldrar och många elever har utländsk bakgrund.

På skolorna där andelen behöriga lärare stigit är situationen den omvända. Där har många elever högutbildade föräldrar och en låg andel av eleverna har utländsk bakgrund.

Hög andel behöriga lärare sammanfaller också med bättre skolresultat, i form av gymnasiebehörighet.

Dagens Samhälles granskning baseras på Skolverkets statistik kring drygt 1 500 skolor med högstadium och beskriver utvecklingen från läsåren 2014/15 till 2017/18.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum