Åre 2019

Går det att vara klimatsmart och prestera på topp? Ställ frågor till svenska landslaget!

Dela

Programserien ”Klimatlandslaget”, där förre slalomstjärnan Jens Byggmark besökte fem stjärnor från det alpina landslaget, sändes på webbteve i höstas. Varje åkare utmanades i att leva mer klimatsmart och fick sätta tre personliga mål. Nu är det äntligen dags att höra hur det påverkat dem och vad de lärt sig på vägen. Och framförallt, märker de någon skillnad med att vara med och tävla i världens första klimatneutrala alpina VM?

Klimatlandslaget. Jens Byggmark och Mattias Hargin. Foto Klas Rockberg
Klimatlandslaget. Jens Byggmark och Mattias Hargin. Foto Klas Rockberg

Klimatförändringarna har väl knappast undgått någon och för de alpina skidåkarna är de extra påtagliga. De ser bokstavligen hur glaciärerna smälter och hur skidbackar de tidigare tränat i inte längre finns kvar.

Hur har stjärnorna hanterat de personliga klimatutmaningar?

Under den andra veckan av alpina VM i Åre tar de fem alpina stjärnorna i klimatlandslaget plats i VM-soffan i Vattenfallspaviljongen och låter sig utfrågas av Jens Byggmark, som kört elbil till Åre och Vattenfalls klimatcoach Lasse Ejeklint. En av de stora frågorna många ställer sig är om det faktiskt går att vara klimatsmart och samtidigt prestera på topp.

Ställ dina klimatklurigaste frågor till de alpina stjärnorna

Vattenfall bjuder in alla som vill till VM-soffan med klimatlandslaget. "Ju fler desto bättre", säger Lasse Ejeklint, som drömmer om att alla som upplevt VM på plats ska ha lärt sig att det går att göra något för att minska klimatavtrycket. 

– Självklart hoppas jag att det kommer jättemycket folk som tar tillfället i akt och träffar våra alpina stjärnor. Men framförallt önskar jag att de som kommer bär med sig känslan hem om att det inte är omöjligt att påverka miljön utan att det finns en framtid, säger Ejeklint och fortsätter: 

– Kanske någon kör lite lugnare på vägen hem, eller börjar fundera på om nästa bil kan vara en elbil. Bara de gör nåt, fortsätter han.

Datum när klimatlandslaget intar VM-soffan 

  • Tisdag 12 februari 13.00 pratar Sara Hector om känslan av att köra elskoter, om hon har någon räckviddsångest och vad hennes nästa steg blir för att minska sitt klimatavtryck.
  • Onsdag 13 februari 16.00 pratar Matts Olsson och Frida Hansdotter om sina personliga klimatutmaningar. Och handen på hjärtat, märker de någon skillnad att vara med och tävla i världens första klimatneutrala alpina VM? Och vad säger alla internationella alpina stjärnor om svenskarnas klimatlandslag?
  • Fredag 15 februari 13.00 berättar André Myhrer och Mattias Hargin om hur de gör sina liv klimatsmartare, om det på något vis hindrar dem i deras alpina satsningar och intresset för teknik och smartare klimatlösningar. 

Var? Vattenfallspaviljongen i sponsorbyn.

Hur? Frågestunderna är öppna för alla. Bara att komma!

Nyckelord

Bilder

Klimatlandslaget. Jens Byggmark och Mattias Hargin. Foto Klas Rockberg
Klimatlandslaget. Jens Byggmark och Mattias Hargin. Foto Klas Rockberg
Ladda ned bild
Klimatlandslaget. André Myhrer, klimatcoach Lasse Ejeklint och Karin Lepasoon. Foto Klas Rockberg
Klimatlandslaget. André Myhrer, klimatcoach Lasse Ejeklint och Karin Lepasoon. Foto Klas Rockberg
Ladda ned bild
Klimatlandslaget. Jens Byggmark och Frida Hansdotter. Foto Klas Rockberg
Klimatlandslaget. Jens Byggmark och Frida Hansdotter. Foto Klas Rockberg
Ladda ned bild
Klimatlandslaget och Vattenfall. Foto Klas Rockberg
Klimatlandslaget och Vattenfall. Foto Klas Rockberg
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum