Dramaten

Går kulturcheferna på teater nu för tiden?

Dela

Fem kulturchefer och en kulturskribent på olika dagstidningar i ett samtal om scenkonstens plats i det offentliga samtalet. På Elverket den 7 oktober.

Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.

Den 12 september skrev Johan Hilton i Dagens Nyheter en krönika som ställde frågan om dagens kulturchefer alls bryr sig om teater, om varför det är så tyst om scenkonsten i det offentliga samtalet.

Hans krönika fick inom några dagar svar av både hans egen kulturchef Björn Wiman, av Martin Aagård i Aftonbladet och Björn Werner i Göteborgsposten, vilka alla hade tankar om anledningen till den mediala tystnaden. Någon skrev om brist på bildning och ointresse, någon annan om den stora samhällsomvandling vilken gjort att andra frågor än de som rör konst och estetik numera i allt högre grad diskuteras på kultursidorna.

För att fördjupa diskussionen bjuder Dramaten in till ett offentligt samtal om scenkonstens roll.

Medverkande:
Martin Aagård, kulturchef Aftonbladet
Johan Hilton, kulturskribent DN
Lisa Irenius, kulturchef SvD
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Björn Werner, kulturchef GP
Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan

Moderator: Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten

Måndagen den 7 oktober kl.19.00, Elverket

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Elever skriver monologer i dialog med Dramaten22.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Unga Dramatens dramaturger besöker i september–oktober mellanstadieelever på stockholmsskolor för att inspirera dem till att skriva monologer som sedan dramatiseras och gestaltas av skådespelare från Dramatens ensemble. Först på tur är Farstaängsskolan i Farsta som den 30 september får besök av Nina Dahn, David Book och Pierre Wilkner som då kommer att läsa de monologer som eleverna arbetat med.

Äntligen premiär för Röde Orm16.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Frans G. Bengtssons vikingadrama Röde Orm kan äntligen gå till premiär. Efter försök fram och tillbaka med olika kreativa lösningar har nu regissören Alexander Mørk-Eidem en sjövild och corona-säkrad version att visa för publiken. Huvudrollen, den rödhårige vikingen Orm Tostesson, spelas av Emma Broomé som tillsammans med kollegorna Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Dramatendebutanten Lennart Jähkel ger sig ut på vikingaäventyr. Premiär på Stora scenen den 4 oktober. Biljetterna släpps fredagen den 18 september klockan 12.00.

Doktor Glas – en ljudpromenad genom Stockholm med Krister Henriksson15.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Krister Henrikssons enmansföreställning Doktor Glas, baserad på Hjalmar Söderbergs roman, har spelats över trettio gånger på Dramatens stora scen. Nu ges publiken möjlighet att återuppleva dramat under en ljudpromenad genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Från och med idag kan publiken ladda ner en app och spela upp Henrikssons gestaltning. Genom GPS-teknik ges tillgång till en helt ny inläsning som endast går att nå via särskilda punkter runt om i Stockholms innerstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum