Dramaten

Går kulturcheferna på teater nu för tiden?

Dela

Fem kulturchefer och en kulturskribent på olika dagstidningar i ett samtal om scenkonstens plats i det offentliga samtalet. På Elverket den 7 oktober.

Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.

Den 12 september skrev Johan Hilton i Dagens Nyheter en krönika som ställde frågan om dagens kulturchefer alls bryr sig om teater, om varför det är så tyst om scenkonsten i det offentliga samtalet.

Hans krönika fick inom några dagar svar av både hans egen kulturchef Björn Wiman, av Martin Aagård i Aftonbladet och Björn Werner i Göteborgsposten, vilka alla hade tankar om anledningen till den mediala tystnaden. Någon skrev om brist på bildning och ointresse, någon annan om den stora samhällsomvandling vilken gjort att andra frågor än de som rör konst och estetik numera i allt högre grad diskuteras på kultursidorna.

För att fördjupa diskussionen bjuder Dramaten in till ett offentligt samtal om scenkonstens roll.

Medverkande:
Martin Aagård, kulturchef Aftonbladet
Johan Hilton, kulturskribent DN
Lisa Irenius, kulturchef SvD
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Björn Werner, kulturchef GP
Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan

Moderator: Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten

Måndagen den 7 oktober kl.19.00, Elverket

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Alex Schulman regisserar sin nyskrivna monolog på Dramaten12.12.2019 08:57:00 CETPressmeddelande

Med pjäsen Tröstrapporter debuterar Alex Schulman både som dramatiker och regissör i en monolog skriven för Krister Henriksson med specialkomponerad musik av Jacob Mühlrad och Joel Lyssarides. Pjäsens titel anspelar på den radioupplästa Sjörapportens lugnande och tröstande inverkan på lyssnaren. Urpremiär på Stora scenen den 25 april. Biljetterna släpps fredag den 13 december klockan 12.

Dramaten och Sveriges Radio ger föreställningen Mer än en missbrukare i Riksdagen11.12.2019 09:31:31 CETPressmeddelande

I Svenska berättelser på scen står en av radions lyssnare på scen för att, tillsammans med en musiker och en poet, berätta sin egen historia. Scenföreställningen är baserad på radioserien Svenska berättelser. Nu har Dramaten och Sveriges Radio bjudits in till Riksdagen för att ge Mer än en missbrukare, en berättelse av och med Kajsa Tirén om hennes bror Emil som vid 28-års ålder dog av en överdos. Föreställningen kommer att ges den 17 december i Förstakammarsal, Riksdagen.

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum