Dramaten

Går kulturcheferna på teater nu för tiden?

Dela

Fem kulturchefer och en kulturskribent på olika dagstidningar i ett samtal om scenkonstens plats i det offentliga samtalet. På Elverket den 7 oktober.

Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.

Den 12 september skrev Johan Hilton i Dagens Nyheter en krönika som ställde frågan om dagens kulturchefer alls bryr sig om teater, om varför det är så tyst om scenkonsten i det offentliga samtalet.

Hans krönika fick inom några dagar svar av både hans egen kulturchef Björn Wiman, av Martin Aagård i Aftonbladet och Björn Werner i Göteborgsposten, vilka alla hade tankar om anledningen till den mediala tystnaden. Någon skrev om brist på bildning och ointresse, någon annan om den stora samhällsomvandling vilken gjort att andra frågor än de som rör konst och estetik numera i allt högre grad diskuteras på kultursidorna.

För att fördjupa diskussionen bjuder Dramaten in till ett offentligt samtal om scenkonstens roll.

Medverkande:
Martin Aagård, kulturchef Aftonbladet
Johan Hilton, kulturskribent DN
Lisa Irenius, kulturchef SvD
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Björn Werner, kulturchef GP
Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan

Moderator: Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten

Måndagen den 7 oktober kl.19.00, Elverket

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Pressbild/kollage: Ida Ölmedal, Lisa Irenius, Björn Werner, Martin Aagård, Johan Hilton och Karin Olsson.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum