Region Jönköpings län

Gårdsrundan blir ännu större efter förra årets succé

Dela

Efter fjolårets succé med över 10 000 besökare är Gårdsrundan tillbaka igen. Närmare 70 verksamheter i Jönköpings län välkomnar matintresserade invånare under helgen den 17–18 september. I år genomförs Gårdsrundan samtidigt som Matrundan i Kalmar och Kronoberg, vilket gör helgen till ett av de största mateventen i Sverige med över 200 besöksmål i hela Småland.

Fotograf: Johan W Avby, Region Jönköpings län
Fotograf: Johan W Avby, Region Jönköpings län

– Ambitionen med Gårdsrundan är att fler länsinvånare ska få kunskap om hur mat produceras i vårt län och upptäcka alla matpärlor i närområdet, säger Christina Odén, regionutvecklare för livsmedelsstrategin och gröna näringar. Just nu är det mer angeläget än någonsin att synliggöra och stärka lokala producenter, mathantverkare och lokala entreprenörer som försörjer oss med högkvalitativa råvaror, samtidigt som de bidrar till en levande och attraktiv landsbygd.

Gemensamt för alla medverkande verksamheter är de lokala råvarorna som de producerar, förädlar eller säljer. Under Gårdsrundan finns möjlighet att besöka öppna gårdar och få en inblick i hur modernt lantbruk bedrivs. Det kommer att finnas möjlighet till provsmakning och att köpa råvaror i säsong, men också att boka in sig på luncher lagade på traktens råvaror. Vidare anordnas särskilda temaslingor med guidning, cykelturer med lokala smaker och även en lokal musiklunch. För barnen anordnas aktiviteter och man kan hälsa på kor, grisar, kaniner, hästar och till och med pensionerade mjölkkor. Alla verksamheter och aktiviteter presenteras i en interaktiv karta som vägleder till de olika besöksmålen. Kartan och annan information om Gårdsrundan nås via https://utveckling.rjl.se/gardsrundan

- Gårdsrundan finansieras av Region Jönköpings län och anordnas inom ramen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin, säger Christina Odén. Vi är många organisationer som arbetar tillsammans för en ökad och hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i vårt län.

Genomförandet av Gårdsrundan är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, LRF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet Jönköping, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, NUVAB, Enter Gislaved och Smålands Turism.

Kontaktperson
Christina Odén
Regionutvecklare för livsmedelsstrategi och gröna näringar
Region Jönköpings län
E-post: christina.oden@rjl.se
Tel: 0730-25 94 18

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Johan W Avby, Region Jönköpings län
Fotograf: Johan W Avby, Region Jönköpings län
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Pressinbjudan 27 september 2022: En angelägen kväll om cancerforskning i Jönköpings län21.9.2022 09:52:20 CEST | Pressinbjudan

En helt ny revolutionerande teknik i cancersjukvården, tidig diagnostik av prostatacancer och sena biverkningar efter genomgången cancersjukdom. Detta är några exempel på forskningsområden som fått stöttning av stiftelsen Fonden för klinisk cancerforskning i Jönköping. Fonden fyller i år 50 år och uppmärksammar det med en öppen föreläsningskväll tisdag 27 september klockan 18.00 – som ett inslag under Forskarfredagveckan!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum