Gasellvinnare i Dalarna och Gävleborg 2021

Dela

På torsdagskvällen, den 11 november, utsågs Gasellvinnarna i Dalarna och Gävleborg på en gala i Falun som hölls på Magasinet. Affärstidningen Dagens industris Gasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för 22:a året i rad.

Dalarna

It-konsultbolaget Hellman Dynamic i Borlänge är Dalarnas vinnare - länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 447 procent till 11,2 miljoner kronor, och har 13 anställda. Bolaget drivs av grundarna och det gifta paret Olle och Erika Hellman. Bolaget startades 2012 - och affärsidén var till en början att skapa en e-sportskalender, där alla sport-event kunde samlas på ett och samma ställe. Pengar från reklamvisningar började trilla in på parets gemensamma bankkonto. I dag har företaget flera olika verksamheter, bland annat har Erika och Olle utvecklat “Dynamic time”, en automatiserad tidsrapportering. ”Vi har varit välsignade med att få in ramavtal. Då får vi leverera stort. Vi har inga jättestora overheadkostnader, vilket gör att vi kan hålla låga priser”, säger Erika Hellman om tillväxten.

Gävleborg

Byggbolaget Snickar Erik Blom Järvsö är Gävleborgs vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 494 procent till 10,6 miljoner kronor, och har 12 anställda. Bolaget startades 2014 av ägaren och vd:n Erik Blom, först som enskild firma, men efter ett par år som aktiebolag. Att vara ensam ägare ser han som en styrka:
”Jag tror inte på grejen att det ska vara flera ägare, det blir svårt att jobba om man inte är överens”, säger han. Snickar Erik Blom Järvsö sysslar med allt från nybyggen och renoveringar till betongarbeten. Den kraftiga tillväxten, tror Erik Blom, handlar mycket om det goda ryktet bolaget fått i trakterna kring Ljusdal, Järvsö och Färila. “Alla här känner till mig”, säger han.

Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 657 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en rejäl minskning jämfört med i fjol, då 879 företag klarade Gasellkriterierna (efter revidering).
Antalet Gaseller län för län 2021 (antalet 2020 inom parentes)
Dalarna: 13 (16)
Gävleborg: 16 (19)

Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Dalarnas län har årets 13 Gasellföretag anställt 83 personer de senaste tre åren.
I Gävleborgs län har årets 16 Gasellföretag anställt 127 personer de senaste tre åren.

Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.
Ett Gasellföretag:
omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
har mellan 2017 och 2020 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
har under samma period också varit lönsamt.
har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala Gasellgala den 1 december. Då kommer även hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Alexandra Ramnewall, Gasellredaktör, 08-573 650 00, alexandra.ramnewall@di.se

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum