Gasellvinnare i Jönköping, Kronoberg och Kalmar 2021

Dela

På torsdagskvällen, den 11 november, utsågs Gasellvinnarna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar påen gala i Jönköping som hölls i Spegelsalen på Elite Hotel. Affärstidningen Dagens industrisGasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för 22:a året i rad.

Jönköping

Teknikföretaget Bondtech i Värnamo är Jönköpings vinnare - länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 275 procent till31,8 miljoner kronor, och har 12 anställda. Idén att starta eget började gro hos grundaren MartinBondéus 2014 när sonen skaffade en 3D-skrivare för hemmabruk. Martin, som har en bakgrund inomteknik- och produktutveckling, var frustrerad över den dåliga kvalitén på tillbehör till 3D-skrivare. “Jag utvecklade därför en materialmatare åt mig själv som fungerade mycket bättre”, säger han. Ett år senare
lanserades Martin Bondéus sin första matare och en egen webbshop.

I dag utvecklar, tillverkar och säljer Bondtech tillbehör online till 3D-skrivare - och en bidragande orsak till den snabba tillväxten är att två avvärldens största tillverkare valt Bondtech som leverantör. ”Vi kommer fortsätta ta fram bra produkter som efterfrågas på marknaden och som löser ett behov”, säger Martin Bondéus.

Kalmar

Kalmar Energikonsultbolaget Awenkon i Västervik är Kalmars vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 530 procent till 12,6 miljoner kronor, och har 10 anställda. Bolaget startades 2013 av grundare Niklas Wahlman, som villefå med sin tidigare arbetskollega Håkan Johansson som partner i bolaget. ”Jag och Håkan är en perfect match, både som människor och som ledare. Vi tänker väldigt lika och är nästan larvigt överens. Jag visste
att det var Håkan jag  skulle ha med mig på resan”, säger Niklas Wahlman. Men Håkan vill inte ge upp sitt jobb. Först efter fyra år övertalades han att ansluta sig - och samarbetet rivstartade med en noggrann och aggressiv utvecklingsplan. Sedan dess hyr Awenkon ut ingenjörer och konsulttjänster till kunder som Siemens Energy, Stockholm Vatten, Eon, Kraftringen i Lund, Valmet och kärnkraftverket i Oskarshamn(OKG).

”Vi försöker skapa en familjär känsla i företaget där man aldrig kan fråga fel saker. Det låter såklyschigt, men det ska vara kul att arbeta. Vi driver ingen välgörenhet, vi ska driva ett företag med vinst, men det kommer av sig själv om man har kul”, säger Niklas Wahlman.


Kronoberg

Möbelföretaget Venture Design i Växjö är Kronobergs vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 694 procent till 219 miljoner kronor, och har 15 anställda. Bolaget startades 2014 av hockeykompisarna Ola Johansson och Gustaf Karlsson där fokus till en början var grossistförsäljning av utemöbler. Men efter ett par år utökades möbelsortimentet och idag har bolaget kunder som Ellos och Bygghemma.

Venture Designs möbler och heminredningen, inklusive utemöbler, säljs till 80 procent via olika nätsajter. Pandemiåret 2020 har varit företagets bästa hittills med en omsättningsökning på nästan 30 procent. ”Sedan pandeminslog till har vi i snitt anställt en person i månaden. Det är krävande men utan mer personal hade det inte varit möjligt att växa som vi har gjort och vi vill växa”, säger Gustaf Karlsson.

Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 657 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en rejäl
minskning jämfört med i fjol, då 879 företag klarade Gasellkriterierna (efter revidering).
Antalet Gaseller län för län 2021 (antalet 2020 inom parentes)

Jönköping: 9 (18)
Kalmar: 11 (9)
Kronoberg: 14 (23)

Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Jönköpings län har årets 9 Gasellföretag anställt 81 personer de senaste tre åren.
I Kalmar län har årets 11 Gasellföretag anställt 171 personer de senaste tre åren.
I Kronobergs län har årets 14 Gasellföretag anställt 264 personer de senaste tre åren.


Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier. Ett Gasellföretag:

● omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
● har mellan 2017 och 2020 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
● har under samma period också varit lönsamt.
● har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
● har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökningav omsättningen.

Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala
Gasellgala den 1 december. Då kommer även hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive
undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Alexandra Ramnewall, Gasellredaktör, 08-573 650 00, alexandra.ramnewall@di.se

Nyckelord

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum