Gasellvinnare i Västra Götaland och Halland 2021

Dela

På tisdagskvällen, den 16 november, utsågs Gasellvinnarna i Västra Götaland och Halland på en gala i Göteborg, som hölls på Clarion Hotel Post.. Affärstidningen Dagens industris Gasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för 22:a året i rad.

Västra Götaland

Logistikföretaget Expresspack Sweden i Borås är Västra Götalands vinnare - länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 1120 procent till 27,8 miljoner kronor, och har 15 anställda. Bolaget grundades av ägaren och vd:n Daniel Forslund för fem år sedan. Startkapitalet låg på 15.000 kronor och verksamheten bestod av e-handel för mobiltillbehör med lagerhyllor hemma i vardagsrummet. Fokus skiftade dock snart till logistiktjänster när

Daniel upptäckte hur svårt det var för en liten e-handlare att hitta tredjepartslogistik, så kallad tpl, till rimligt pris. ”Jag började erbjuda skräddarsydda tpl-lösningar för uppstartsföretag, något som då saknades på marknaden”, säger han. När efterfrågan ökade stängde han den egna e-handeln, bytte namn till Expresspack Sweden och lanserade en priskalkylator på hemsidan. ”Med vårt kalkylverktyg kan en e-handlare enkelt mata in sina värden och snabbt få ett utgångspris på hur mycket det kostar att skicka ett visst antal order i månaden. Den transparensen är vi ensamma om och det har bidragit till vår tillväxt”,
säger Daniel Forslund.

Halland

Anläggning- och elinstallationsbolaget Nevecka är Hallands vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 304 procent till 27,4 miljoner kronor, och har 12 anställda. Bolaget startades 2015 av Tobias Fasth och drivs i dag av honom och kompanjonerna Daniel Zachariasson och Martin Fransson.

De tre jobbade tidigare på samma arbetsplats med liknand e verksamhet. ”Vi är duktiga på att dra långa kablar, skarva kablar och göra avslut. Fokus är att bygga kabelnät för infrastruktur som el, fiber och telekom för stamnät”, säger Tobias Fasth. Pandemiåret 2020 blev det bästa hittills för företaget. Däremot har man nu börjat känna av effekterna av den ekonomiska återstarten efter pandemi som orsakar både komponentbrist och utökade leveranstider. ”Kabelskarvar som normalt tar några veckor tar nu tre månader. En elstation tar fyra månader längre att få. Denna typ av eftersläpning har ännu inte ställt till med större problem för oss eftersom våra projekt löper över lång tid, så det finns marginaler”, säger Daniel Zachariasson.

Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 657 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en rejäl
minskning jämfört med i fjol, då 879 företag klarade Gasellkriterierna (efter revidering).
Antalet Gaseller län för län 2021 (antalet 2020 inom parentes)

Västra Götaland: 99 (150)
Halland: 12 (26)

Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.I Västra Götalands län har årets 99 Gasellföretag anställt 1431 personer de senaste tre åren.
I Hallands län har årets 12 Gasellföretag anställt 113 personer de senaste tre åren.


Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.

Ett Gasellföretag:
● omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
● har mellan 2017 och 2020 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
● har under samma period också varit lönsamt.
● har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
● har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala Gasellgala den 1 december. Då kommer även hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell
och Årets Framtidsgasell att delas ut.


Vill du veta mer?
Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive
undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Alexandra Ramnewall, Gasellredaktör, 08-573 650 00, alexandra.ramnewall@di.se

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum