Uppsala kommun

Gastronomisk arena lockar kockar och inspirerar till hållbara måltider

Dela

För nionde året ordnar Måltidsservice, Uppsala kommuns interna leverantör av måltider, en mässa för medarbetare, kollegor, uppdragsgivare och andra intresserade. I år sker den på Fyrishov onsdag 30 oktober.

Richard Tellström, docent och författare
Richard Tellström, docent och författare

På mässan får besökarna lyssna på Richard Tellström, docent och författare, som föreläser under rubriken Livets karriärtrappa mellan finmat, fulmat och skämsmat.

– Aldrig tidigare i historien har så många ätit individuellt anpassad mat. Och samtidigt skjuter matsvinnet i höjden och vi behöver fokusera på att laga mat på ett hållbart sätt. Det ställer stora krav på kockar på till exempel skolor och äldreboenden. Jag kommer att prata om det och om varför våra matvanor ser ut som de gör över tid och genom livet, säger Richard Tellström.


Under dagen kommer också besökarna att få lyssna på Rune Kalf Hansen, ägare till årets hållbara krog och flera andra restauranger, som pratar om sitt arbete med långsiktig hållbarhet. I den stora mässhallen ställer 35 leverantörer ut sina produkter.
På eftermiddagen är det en gala som leds av Paul Svensson, kock som samarbetat med Måltidsservice i flera år, och Anne Lundberg, programledare för Maträddarna och Antikrundan. De berättar om erfarenheter från tv-inspelningar och matlagning samt delar ut priser till bland annat Årets instagrammare och Årets återbrukare.

– Mässan är en viktig del i vårt arbete för hållbara, goda och näringsriktiga måltider i våra förskolor, skolor och boenden. Vi har bland annat som mål att det ska vara 100 procent ekologiska livsmedel i verksamheter finansierade av kommunen år 2023, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i utskottet för gemensam service.


– Vi är glada att kunna bjuda på en arena för offentlig gastronomi i Uppsala. Vi hoppas på en smakrik, inspirationsfylld och hållbar dag. Vi hälsar medarbetare i alla kommunens 180 kök, samt våra kollegor i närliggande kommuner varmt välkomna, säger Malin Holfve, produktions- och inköpsansvarig på Måltidsservice.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Richard Tellström, docent och författare
Richard Tellström, docent och författare
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum