Dramaten

Gästspel av uppmärksammad teater från Warszawa

Dela

Teatr Powszechny från Polen gästar Dramaten med föreställningen Mein Kampf. En pjäs som undersöker texten och idéerna som framförs i Adolf Hitlers bok i relation till utvecklingen i dagens Polen. Föreställningen ges på Lilla scenen den 7-9 december.

Längst fram i bild: Mamadou Góo Bâ i Mein Kampf/Teatr Powszechny Foto: Magda Hueckel
Längst fram i bild: Mamadou Góo Bâ i Mein Kampf/Teatr Powszechny Foto: Magda Hueckel

–Teatr Powszechny är en av Polens just nu absolut mest intressanta och nytänkande teatrar. Det känns högst relevant att ta dem till Dramaten då de i sitt arbete i allra högsta grad står mitt i konfliktytorna i vårt samtida Europa, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Polen drabbades hårt av Förintelsen och är samtidigt ett av de länder där konstnärer och oliktänkande idag förtrycks och tystas i allt högre utsträckning. Regissören Jakub Skrzywanek menar att pjäsen är tänkt att väcka eftertanke och främja diskussioner om antisemitismens framväxt i dagens Polen och belysa det växande klimatet av hatretorik.

Teatr Powszechny, vars motto är ”Teater som står i vägen”, har länge arbetat mot fascism och främlingsfientlighet och pjäsen Mein Kampf är ett led i detta arbete.

Gästspelet ingår i Bergmanfestivalen, Dramatens internationella teaterfestival. En festival som med anledning av pandemin ser annorlunda ut med gästspel och andra evenemang spridda under året.

Pjäsen spelas på polska med textning till svenska.

Regi: Jakub Skryzywanek. Scenografi och kostym: Agata Skwarczynska. Musik: Arol Nepelski. Koreografi: Agnieszka Kryst. Video: Magda Mosiewicz. Dramaturg: Grzegorz Niziołek. Medverkande: Mamadou Góo Bâ, Natalia Łągiewczyk, Klara Bielawka, Aleksandra Boźek, Arkadiusz Brykalski, Oskar Stoczyński.

Teatr Powszechny
Teatr Powszechny var den första teatern som öppnades i Warszawa efter andra världskriget. Sedan dess har den varit en plats för konstnärliga diskussioner om vår samtid. Teatern erbjuder en mångsidig repertoar och koncentrerar sig på den mest intressanta polska och internationella dramatiken – både klassisk och samtida. De arrangerar regelbundet workshops och pedagogisk verksamhet för barn, elever och lärare och samarbetar med samhällsorganisationer, stiftelser och forskningscentra.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Längst fram i bild: Mamadou Góo Bâ i Mein Kampf/Teatr Powszechny Foto: Magda Hueckel
Längst fram i bild: Mamadou Góo Bâ i Mein Kampf/Teatr Powszechny Foto: Magda Hueckel
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

På djupet med Unga Dramaten24.11.2021 10:41:36 CET | Pressmeddelande

Unga Dramaten startar en helt ny serie med samtal och undersökande arbete där barn, unga och konst står i fokus. Det första samtalet Var är mitt hemma? utgår från en läsning av monologer som författaren, konstnären och illustratören Stina Wirsén skrivit och som handlar om att behöva ryckas upp från sitt hem. Medverkar, på Lejonkulan den 8 december, gör skådespelare från Dramatens ensemble och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum