Dramaten

Gästspel och workshop med danskompaniet Batsheva Dance Company

Dela

Ett av världens mest ansedda moderna danskompanier, Batsheva Dance Company gästspelar med dansföreställningen Decadance. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 6-7 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreograf Ohad Naharin och framförs av kompaniets yngre dansare. Samma datum får publiken även tillfälle att delta i workshop i Gaga, Naharins och danskompaniets rörelsespråk. Den 6 juni ges även ett samtal med Ohad Naharin.

Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham
Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham

I snart 20 år har Batsheva Dance Company turnerat världen runt med föreställningen Decadance. Föreställningen framförs av danskompaniets yngre grupp Batsheva – the Young Ensemble, som i takt med att medlemmar löpande byts ut, utvecklar och ger uppsättningen ny energi.

Decadance är ett slags potpurri av elva dansnummer från Ohad Naharins olika verk från åren 1993-2011, men ändå ett komplett verk i sig självt. Ett återkommande tema i hans verk är ritualer och gruppaktiviteter och hur individualiteten ändå lyckas bryta igenom.

Ohad Naharin är en israelisk dansare och koreograf född på en kibbutz 1952. Under några år dansade han för Batsheva Dance Company, grundat av Martha Graham och baronessan Batsheva de Rothschild och bjöds sedan till New York av Martha Graham. Efter en tid som dansare och koreograf i USA återvände han till Israel. Mellan 1990 och 2018 var han konstnärliga ledare för Batsheva Dance Company där han koreograferat över 30 verk. Tomer Heymanns dokumentär Mr. Gaga från 2015 ger ett nyanserat porträtt över Ohads arbete och liv.

Dansworkshop: Gaga People
Ohad Naharin utvecklade rörelsespråket Gaga under sitt arbete i danskompaniet. Gaga härstammar från idéen om rörelsens dynamiska, läkande och ständigt föränderliga kraft. Workshopen leds av dansare från kompaniet och metoden ger möjlighet att utforska och upptäcka kroppens rörelsemöjligheter. Det finns två varianter av Gaga – Gaga Dancers, de professionella dansarnas dagliga träning och Gaga People klasser öppna för alla, oavsett erfarenhet av dans.

Samtal efter föreställning:
Go beyond limits med Ohad Naharin
Samtal mellan koreograf Ohad Naharin och dramaturg Irena Kraus om processer, vändpunkter och komposition. Ges efter föreställningen den 6 juni, kl 20.20. Samtalet är öppet för alla, i mån av plats. Biljett krävs ej. 

Ges inom ramen för Dramaten&. I samarbete med Daniel Sachs Foundation.

Batsheva Dance Company; Decadance, den 6-7 juni, Lilla scenen.
Dansworkshop; Gaga People, 6-7 juni kl. 10.30 på Målarsalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham
Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham
Ladda ned bild
Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham
Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Ett samtal om klimatkrisen, coronapandemin och vetenskapskommunikation16.2.2021 11:56:34 CETPressmeddelande

Hur talar vi om vetenskap? är ett inspelat samtal om hur forskare kan hitta nya vägar för att förmedla viktiga forskningsresultat och skapa intresse kring sina budskap. Medverkar gör miljöforskaren Johan Rockström, Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Nobel Prize Museums programchef Anna Sjöström Douagi. Samtalet som genomförs på engelska med svensk textning, finns på Dramaten Play från den 23 februari.

Succé för Dramatens digitala teaterfestival2.2.2021 14:08:17 CETPressmeddelande

Den digitala teaterfestivalen Lessingtage 2021 Digital: Stories from Europe lockade publik och media från hela världen och visade möjligheterna med internationellt kulturellt samarbete i en tid av nationella nedstängningar. –Att få presentera all denna högklassiga scenkonst i olika tonlägen och formspråk till en svältfödd publik i Sverige och globalt, om än digitalt, har känts mycket stimulerande. Jag hoppas det kan bidra till hopp och inspiration för både teaterskapare och publiken post-pandemin, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum