Stockholms stad

Gatujuristerna får Katarina Taikon-priset 2021

Dela

Vid en ceremoni i Stadshuset idag tillkännagavs pristagaren av årets Katarina Taikon-pris, Stockholms stads pris som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. I år går priset till Gatujuristerna.

Katarina Taikon-priset instiftades år 2015 av Stockholms stad. Prissumman, som delas av pristagarna, är 100 000 kronor och ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

– Årets pristagare värnar och stärker mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Jag är oerhört glad över att i år dela ut priset till Gatujuristerna som är sanna människorättshjältar, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd och ordförande i Katarina Taikon-prisets jury.

Juryns motivering

”Gatujuristerna är en oberoende ideell förening bestående av juriststudenter som i mer än 15 år har hjälpt hemlösa och personer som lever i utsatthet i Stockholmsområdet.
Föreningen erbjuder gratis stöd i olika juridiska frågor som till exempel rådgivning, förhandling och överklaganden, även när det rör sig om komplicerade och långvariga ärenden. Verksamheten präglas av en stor respekt för alla människors lika värde, personintegriteten samt av en övertygelse om att kunskaper och medmänskligt engagemang kan bidra till positiva förändringar för varje person som är i behov av det.

Föreningen värnar mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Genom att uppsöka platser, som är enkla att finna för personer i olika typer av utsatthet, såsom samlings- eller övernattningsplatser, tillgängliggör föreningen ett mycket kvalificerat juridiskt stöd för människor som annars kanske inte skulle söka den hjälp de är i behov av och har rätt till.
Gatujuristerna bidrar till att stärka människor som lever i extrem utsatthet och deras arbete är av stor betydelse för att dessa personers fri- och rättigheter ska respekteras.”

Läs mer om priset och tidigare års pristagare

Nyckelord

Kontakter

StadsledningskontoretPresskontakt

Svarar på frågor som rör stadsledningskontorets verksamhetsområden. Kan lotsa journalister till rätt presskontakt inom Stockholms stad.

Tel:08-508 29 999redaktion@stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum