Gävle vinner Årets Håll Sverige Rent-kommun

Dela

För andra året i rad vinner Gävle pris som Årets Håll Sverige Rent-kommun. Priset delades ut i dag på Håll Sveriges Rents digitala nedskräpningskonferens.

Gävle. Foto: Daniel Bernstål
Gävle. Foto: Daniel Bernstål

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Och för andra året i rad vinner nu Gävle pris som Årets Håll Sverige Rent-kommun, med följande motivering:

Gävle – för ett brett engagemang med deltagarrekord i Skräpplockardagarna och fortsatt utveckling av arbetet med Grön Flagg och Lärande för hållbar utveckling (LHU) i Utbildning Gävles verksamheter.

Rankingen baseras bland annat på andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

De här kommunerna var också nominerade 2021:

Borås – för arbetet med att förändra normer och ett målmedvetet kampanjande för ett fimpfritt Borås till stadens 400-årsjubileum.

Flen – för det fina arbetet under Skräpplockardagarna och Håll Sverige Rent-dagen och för att ha antagit en ny gedigen handlingsplan för minskad nedskräpning.

Hässleholm – för arbetet med Skräpplockarveckan och det digitala spelet Cleanite i kampen mot skräpet.

Linköping – för kampanjen ”Håll det rent” med bland annat budskap på storbildstavlor och foliering av 60 papperskorgar för ökad synlighet och så att de används mer.

Håll Sverige Rent uppmärksammar också de som har högst placering i kommunindex baserat på storlek och största kliv uppåt på rankningen.

Små kommuner, 0-30 000 inv. Vinnare: Flen (plats 2 totalt)

Mindre kommuner, 30-50 000 inv. Vinnare: Ystad (plats 8 totalt)

Mellanstora kommuner, 50-100 000 inv. Vinnare: Hässleholm (plats 4 totalt)

Större kommuner, 100-200 000 inv. Vinnare: Gävle (plats 1 totalt)

Storstäder, >200 000 inv. Vinnare: Stockholm (plats 16 totalt)

Årets raket: Falun som tagit hela 189 placeringar, från plats 218 till 29.

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2021

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

– andel skräpplockare bland barn och unga

– ansluten till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar (om kommunen hjälper till med exempelvis inbjudan till skolor och förskolor och hämtning av skräp)

– medlem i nätverket HSR-kommun

– strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)

– andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Fakta om Håll Sverige Rents kommunenkät

Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för priset ”Årets Håll Sverige Rent-kommun”. 2021 års vinnare presenteras på onsdag under Håll Sverige Rents digitala konferens som pågår 29 november - 1 december, 9:15 - 11:30. Vill du delta i den digitala konferensen kan du anmäla dig här: https://hsr.se/konferens

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige och 175 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens på 60 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 2021-10-20 till 2021-11-22.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gävle. Foto: Daniel Bernstål
Gävle. Foto: Daniel Bernstål
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Över hundra ton uttjänta fiskeredskap har samlats in13.12.2021 09:08:05 CET | Pressmeddelande

Under året har projektet Fiskereturen samlat in över 100 ton uttjänta fiskeredskap runt om i landet. Tack vare det stora engagemanget från allmänheten har vi stoppat stora mängder från att bli skräp i våra hav och på stränder. ”Kvarlämnade fiskeredskap är ett miljöhot. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

De är årets mest hållbara skolor11.11.2021 14:52:53 CET | Pressmeddelande

I en färgsprakande show på Tekniska Museet i Stockholm utsågs i dag landets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor. Hemliga prisutdelaren Nassim Al Fakir förgyllde tillställningen som följdes digitalt av 13 000 barn runt om i landet. Håll Sverige Rents VD Johanna Ragnartz och UNESCO-prisvinnaren Carl Lindberg höll tal om vikten av lärande för hållbar utveckling. En skolkör från Lemshaga akademi framförde Grön Flagg-sången och Freddy Grip från Tekniska Museet visade hur man kan få plats med 50 uppblåsta ballonger i en liten låda, med hjälp av flytande kväve.

Nedskräpningen minskade på Kebnekaise med 80 procent11.11.2021 12:26:42 CET | Pressmeddelande

Nu har resultatet från sommarens skräpmätningar i våra svenska fjäll sammanställts. För tredje året i rad har Svenska Turistföreningen, STF, och Håll Sverige Rent, HSR, tillsammans skräpkampanjat och räknat hur mycket skräp som slängs ute på fjället. Glädjande visar resultatet att skräpet minskar trots det ökade vandringsintresset. På Kebnekaise har nedskräpningen minskat med hela 80 procent och i Storulvån 25 procent sommaren 2021 jämfört med föregående år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum