DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

”Ge oss en ursäkt och en minnesplats!”

Dela

Vi begär en officiell ursäkt för de övergrepp och den vanvård som skett på institutioner runt om i Sverige. Kanske startar en sådan process imorgon? Imorgon onsdag 16 februari 2022 träffas representanter från DHR och statssekreterare Tobias Lundin Gerdås.

Mötet sker på Socialdepartementet i Stockholm på DHR:s initiativ. Vi hoppas att det ska bli inledningen till en ursäkt från staten gentemot alla som fallit offer för övergrepp, vanvård och till och med oetiska experiment på Sveriges institutioner genom tiderna.

Övergrepp på institutioner – trepunktskrav på ursäkt och åtgärder

-DHR vill ha en förbehållslös ursäkt från staten. Ursäkten ska syfta till att ge upprättelse till offren – som ju utgörs såväl av dem som utsattes direkt som av anhöriga och personal. Ursäkten ska också syfta till att lära av historien så att den inte upprepas.

-Vi vill att mer görs för att garantera ett liv fritt från vanvård och övergrepp. Vanvård, slarv, misshandel och inlåsningar förekommer än idag. Alla LSS-boenden måste uppfylla artikel 19: ”Rätt att leva självständigt och att delta i samhället”, i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Ingen som flyttar till ett särskilt boende ska behöva oroa sig för att grundläggande mänskliga rättigheter kränks.

-Ge oss ett minnesmärke eller en minnesplats. De som har trauman och sorg efter övergrepp på institutioner, såväl direkt drabbade som anhöriga och personal, behöver någonstans att vända sig som ett sätt att bearbeta det som hänt. Många av dem som dog fick inte ens en egen grav, utan begravdes utan namn. Minnesplatsen ska även belysa att de inte är bortglömda.

För mer info kontakta

Förbundsordförande Åsa Strahlemo, tel: 070 5088029

Förbundssekreterare Ken Gammelgård, tel: 073 8078030

Pressekreterare Lena Malmberg 08 6858038

Nyckelord

Kontakter

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga. Vi arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum