Ge PostNord förutsättningar att klara uppdraget
Om regeringen menar allvar med att det ska vara möjligt att leva ett bra liv i hela Sverige finns det all anledning att fundera kring hanteringen av PostNords verksamhet.

Från och med den 1 februari fortsätter PostNord med varannandagsutdelning av brev och tidningar, nu i hela region Syd för alla med postnummer som börjar med 2. I september förra året inleddes ett pilotprojekt om en glesare postutdelning i området kring Lund/Kävlinge. Senare under 2021 kommer även region Väst och Stockholm att omfattas av varannandagsutdelning för att den sedan ska genomföras i hela Sverige 2022.
En av regeringen konstaterad försämrad postservice kommer även innebära att likvärdigheten får stryka på foten. Det finns områden i Sverige med bristande bredbandstäckning men dit posten än så länge når fem dagar i veckan. Då med viktiga försändelser, som ibland inte är lämpliga att skicka digitalt, från till exempel myndigheter. Utbudet av snabba leveranstjänster, som kan komma att efterfrågas i och med en glesare postutdelning, kan vara begränsat i glesbygd.
Vidare delar PostNord ut morgontidningar på flera håll i landet, i områden som inte omfattas av tidningsdistributörernas nät. Detta innebär att prenumeranter även i glesbygd, inte sällan äldre med svagare digitala förutsättningar, kan ta del av dagliga nyheter. En försämrad postservice skulle innebära att många skulle få sin tidning, för vissa kanske den huvudsakliga nyhetskällan, i efterhand.
Det är orimligt att privatpersoner och företag i glesbygd inte ska ha samma förutsättningar som andra. Detta ökar risken för en avfolkning av de glest bebodda delarna av landet.
PostNords egen utvärdering av varannandagsutdelningen i Lund/Kävlinge visar bland annat att den glesare utdelningen av post har fått negativa konsekvenser såsom fördröjning av brådskande brev, kallelser från myndigheter och sjukvård samt att hinna betala fakturor i tid. Klagomålen har också blivit fler och de som är mest negativa är medelålders samt egenföretagare.
Utvärderingen visar också att PostNords anställda påverkas; arbetsbelastningen har ökat och ergonomin försämrats. Mot bakgrund av att andelen arbetsplatsolyckor på PostNord är nästan fyra gånger så hög jämfört med arbetsmarknaden som helhet enligt Arbetsmiljöverket, borde varningsklockorna ringa. Även fler fordon har införskaffats för att få plats med den ökade volymen på utdelningsturerna.
I denna tid så starkt präglad av en hög arbetslöshet och betydande svårigheter att kunna förutse framtidens arbetsmarknad finns starka skäl att ifrågasätta, utöver själva modellen i sig, även tidpunkten för införandet. En modell med varannandagsutdelning kan innebära en minskning av antalet brevbärare med så mycket som 30 procent.
Trots de utmaningar som framgår av utvärderingen är PostNord däri positiv till en glesare utdelning men det finns fog för att undra över utvärderingens betydelse. ST kunde med viss förvåning redan i augusti förra året, en månad innan pilotprojektet i Lund/Kävlinge startade, ta del av PostNords kommunikation i dagspress om att ”varannandagsutdelningen kommer att införas över hela landet”.
Det är självklart så att digitaliseringen pågår och våra kommunikationsmönster förändras och att det påverkar den samhällsomfattande posttjänsten som PostNord bedriver. En glesare postutdelning kan också ha positiva effekter på klimatet i form av minskad energiförbrukning och minskade utsläpp av växthusgaser inom PostNords verksamhet. Dock går det inte i dagsläget att förutse hur stor del av denna post som istället kommer att skickas med snabba tjänster.
Men istället för att dra ner på postutdelningen med försämrad likvärdighet och arbetsmiljö som följd borde regeringen se till att PostNord ges förutsättningar att klara sitt självfinansierade samhällsuppdrag på ett ansvarsfullt sätt, bland annat genom offentligt stöd. Detta i avvaktan på den utredning som nu tittar på hur den samhällsomfattande posttjänsten ska finansieras. Att inte göra så kan bidra till att äventyra förutsättningarna för att kunna bedriva näringsverksamhet i glesbygd och befolkningsutvecklingen i dessa områden.
Henrik Ludvigsson
utredare Fackförbundet ST
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Varför är inte pensionerna jämställda?26.2.2021 10:45:00 CET | Blogginlägg
Hur kan det komma sig att kvinnor får så mycket lägre pension än män? OFR:s pensionsexpert Svante Uhlin förklarar hur det hänger ihop med politiska beslut.
Våld mot kvinnor ökar under pandemin24.2.2021 11:59:58 CET | Blogginlägg
En konsekvens av pandemin är att våldet mot kvinnor riskerar att öka runt om i världen. Nu hör vi från våra internationella samarbeten att farhågorna har besannats.
Hot och våld mot statligt anställda - en viktig demokratifråga19.2.2021 12:13:54 CET | Blogginlägg
Hot och våld mot tjänstepersoner som arbetar på medborgarnas uppdrag är ett hot mot hela vår demokratiska rättsordning. Det straffrättsliga skyddet måste förbättras.
Avtalsrörelsen 2020 är slut – nu börjar avtalsrörelsen 20234.2.2021 16:13:00 CET | Blogginlägg
Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och också ansvarig för avtalsförhandlingarna för hela OFR/S,P,O, skriver om det partsgemensamma arbetet som lägger grunden till framtida förhandlingar.
Gör om gör rätt, Arbetsmiljöverket!21.1.2021 12:46:47 CET | Blogginlägg
Arbetsmiljöverket fick ett uppdrag att göra det enklare att överblicka, hitta, förstå och använda arbetsmiljöföreskrifterna. En samlad översyn av hela regelverket. Men någonstans på vägen blev det helt fel.
Avtal klart för post- och flyganställda15.1.2021 15:55:01 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har tecknat nytt avtal med Almega för anställda inom avtalsområdet Kommunikation. Avtalet innebär löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden och sträcker sig till 31 juli 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum